Κατοικία στην Κέα, Cometa Architects



Φαίδρα Ματζιαράκη, Victor Gonzalez Marti (Cometa Architects)
Φωτογραφίες: Δημήτρης Κλεάνθης

Η έντονη κλίση του φυσικού εδάφους και η στενή διάσταση του οικοπέδου θα προσδιορίσουν αυτό το προτεταμένο κλιμακωτό κτίσμα, που θα ξεπροβάλλει μέσα από την πλαγιά και πάνω απο την κοιλάδα των Ποισσών, για να  εναρμονιστεί, εν τέλει, με τα γύρω δομήματα, αλλά και το φυσικό τοπίο.

Η δευτερεύουσα αυτή κατοικία μιας τετραμελούς οικογένειας αποτελείται από τρεις όγκους, το καθιστικό με κουζίνα, την εσωτερική κλίμακα και τους χώρους ύπνου και αποθήκευσης. Κυρίαρχα στοιχεία είναι η πέτρα απο το τοπικό νταμάρι και η τσιμεντοκονία τοποθετημένη στις καθαρές οριζόντιες επιφάνειες.

Σκοπός του σχεδιασμού είναι η εμπειρία του κυκλαδίτικου τοπίου μέσω της εξέλιξης και της σχέσης της κατοικίας με το δραματικό επικλινές έδαφος. Αυτό επιτυγχάνεται χάρη στο ‘κοτούντο’ ή ‘γκντούντο’, μια τοπική τεχνική, ένα στεγανό κενό μεταξύ περιβάλλοντος βράχου και του κτιστού. Με αυτόν τον τρόπο οι εξωτερικοί χώροι, που ξετυλίγονται περιμετρικά του κτίσματος, κάνουν την εν μέρει υπόσκαφη αυτή κατοικία άλλοτε να προσπαθεί να αποσχιστεί απο τον βράχο και άλλοτε να συμφιλιώνεται μαζί του.

Εκτός αυτής της τοπικής τεχνικής αποστράγγισης των υδάτων, υπογείως και ισογείως, η κατοικία έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε το ενεργειακό ηλιοθερμικό σύστημα παραγωγής ζεστού νερού να χρησιμοποιείται και ως ηλιακό σύστημα θέρμανσης μέσω της ενδοδαπέδιας εγκατάστασης, η οποία διαθέτει και ψύξη. Τέλος, το βρόχινο νερό συγκεντρώνεται στις ταράτσες και οδηγείται σε υπόγεια δεξαμενή για οικιακή χρήση.