Κατοικία στην Αντίπαρο / doxiadisplus



Ο χώρος και τα περίχωρά του επέβαλαν μια διακριτική και σεβαστή προσέγγιση. Ο λόφος έχει υπέροχη θέα στη θάλασσα και χαρακτηρίζεται από τους καλοκαιρινούς ανέμους του Αιγαίου. Έτσι, η διάταξη των όγκων σχεδιάστηκε προσεκτικά ώστε να ανοίγει στις απόψεις ενώ προστατεύεται από τους ανέμους και απομακρύνεται από τις λιγότερο επιθυμητές απόψεις προς τους γείτονες.

Το σπίτι θα ενσωματωθεί με το ιστορικό τοπίο. Στη θάλασσα, στην πιο άγρια ​​πλευρά, η αυτόχθονη ξηρή αρωματική βλάστηση παραμένει ανέγγιχτη. Στην χερσαία πλευρά, η οποία είναι πιο προστατευμένη, οπωροφόρα δέντρα, ελαιώνες και αμπέλια απηχούν το αγροτικό τοπίο.

Το σπίτι αποτελείται από μια σειρά από όγκους και μικρές αυλές συγκεντρωμένες γύρω από την κύρια βεράντα της πισίνας. Ο κύριος οίκος και ο ξενώνας αποτελούν δύο μικρότερα συγκροτήματα. Το ύψος και το μέγεθος των όγκων διαφέρει ελαφρώς ανάλογα με τη χρήση τους, προσαρμόζοντας έτσι στην κυκλαδίτικη κλίμακα. Μια σύνθεση εσωτερικών και εξωτερικών χώρων δημιουργείται για να επιτρέπει την αλληλεπίδραση με το περιβάλλον και μια ζωή κοντά στη φύση. Οι αυλές παρέχουν ιδιωτικότητα και προστασία, σεβόμενοι την ανάγκη υπαίθριων χώρων για καλοκαιρινή διαβίωση και ως επέκταση των κλειστών χώρων.

 

Ο επιλεγμένος προσανατολισμός, το σχήμα και ο φάκελος του κτιρίου έπρεπε να παρέχουν προστασία από τους δυνατούς βοριάδες, να αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις του κύκλου του ήλιου και να καλύπτουν τις λειτουργικές ανάγκες ενός εξοχικού σπιτιού. Το αποτέλεσμα είναι ένα κτίριο που επιτρέπει ευχάριστη κατοίκηση, αλλά σέβεται επίσης τις αρχές οικοδόμησης του περιβάλλοντος.

Πηγή: doxiadisplus.com