Κατοικία σε ελαιώνα στην Πελοπόννησο



Το οικόπεδο είναι ένα ασυνήθιστο και εμπνευσμένο μέρος: Σε μια παραδοσιακά αγροτική περιοχή, υψωμένη και με θέα στον κόλπο της Κορίνθου, ένας παλιός ελαιώνας κλίνει απαλά προς τη θάλασσα.

Η προσέγγιση είναι να διατηρηθεί ο γεωργικός χαρακτήρας του χώρου, χρησιμοποιώντας απλά εργαλεία που επιτρέπουν την αλληλεπίδραση με τα στοιχεία του και να εξερευνήσουν όλες τις όψεις του: Αντί να κόψουν τον ελαιώνα, τα νέα στοιχεία τοποθετούνται στα ξέφωτα του. Το κτίριο βρίσκεται στο ψηλότερο, πιο απομακρυσμένο σημείο του οικοπέδου, δίπλα στην υπάρχουσα στέρνα που είναι ενσωματωμένη σε έναν βράχο.

Τα δύο συναρπαστικά συναισθήματα της πλοκής – να είσαι ανάμεσα στις ελιές και να κοιτάζεις τα κύματα των στεφάνων τους προς τη θάλασσα και την ηπειρωτική χώρα πέρα ​​- οργανώνουν τις χρήσεις και τη μορφή. Το κτίριο σχηματίζεται από δύο κύρια στοιχεία: τον πλίνθο και την οροφή. Ο πλίνθος, που είναι μια συμπαγής βάση χτισμένη από πέτρα, βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με τα δέντρα και ως εκ τούτου επιτρέπει τη θέα στην κόκκινη γη και τους όμορφους μίσχους των παλιών ελιών. Οι ιδιωτικές χρήσεις του κτιρίου φιλοξενούνται εδώ.

Στην κορυφή του πλίνθου υπάρχει ένα αέρινο περίπτερο. Εδώ η καθημερινότητα των κατοίκων μπορεί να ξεδιπλωθεί σε μια ελεύθερη ροή μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου. Ο χώρος καλύπτεται από μια φτερωτή φυτεμένη στέγη που σηκώνει την άκρη του προς τη θέα στη θάλασσα. Η μεγάλη οροφή σκιάζει επίσης τους εξωτερικούς χώρους και επιτρέπει ευχάριστη χρήση της μεγάλης συνεχούς επιφάνειας και απρόσκοπτη κυκλοφορία. Σε αυτό το επίπεδο, πάνω από τις κορώνες, μπορεί κανείς να αγνοήσει τις ελιές. Η όμορφη ασημί-γκρι υφή τους, που γίνεται θάλασσα, αναμιγνύεται στην πραγματική θάλασσα.

Το κτίριο ενσωματώνει μια σειρά περιβαλλοντικών στρατηγικών: είναι χτισμένο από τοπική πέτρα, το ισόγειο είναι εν μέρει χτισμένο στη γη και περικυκλωμένο από τις ελιές παρέχοντας εξαιρετικό μικροκλίμα, φυτεμένη οροφή και το νερό της βροχής συλλέγεται για να ποτίζει τις ελιές.

Πηγή: doxiadisplus.com