Κέντρο Προσχολικής Αγωγής «ΜΥΣΤΙΚΟ ΚΛΕΙΔΙ» – Ιωάννινα



Ταυτότητα έργου:
Το Κέντρο Προσχολικής Αγωγής «ΜΥΣΤΙΚΟ ΚΛΕΙΔΙ» στην περιοχή Κάτω Νεοχωρόπουλο Ιωαννίνων εκτείνεται σε 5000 τ.μ., από τα όποια τα 500 τ.μ. είναι οι νεόδμητες κτηριακές εγκαταστάσεις με συνολικά 9 δημιουργικά Atelier (αίθουσες απασχόλησεις) και τα υπόλοιπα είναι οι εξωτερικοί χώροι με τις παιδικές χαρές για βρέφη και νήπια, γήπεδα μπάσκετ και ποδοσφαίρου, λαχανόκηπος και 2 εξωτερικά κυκλικά θέατρα. Όλη η φιλοσοφία του στηρίζεται στο διεθνές αναγνωρισμένο σύστημα εκπαίδευσης «Reggio Emilia», το όποιο δημιουργεί μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα παιδιού, ικανού να συγκροτεί τις δικές του ικανότητες και σκέψεις μέσω της σύνθεσης όλων των εκφραστικών, επικοινωνιακών και γνωστικών «γλωσσών».

ΧΩΡΟΣ ΕΙΣΟΔΟΥ-ΥΠΟΔΟΧΗΣ

Concept και κατασκευή έργου:
Η ιδέα ξεκίνησε με πρωταγωνιστή το παιδί, το οποίο από την φύση του πρέπει να περάσει σταδιακά και ομαλά από διάφορες διαδρομές, οι όποιες εκδηλώνονται με τις πολύχρωμες θεματικές αίθουσες-Atelier με πρώτο σταθμό την γέφυρα των ευχών, όπου κάθε παιδί και γονιός αφήνει μια ευχή για την ατομική του εξέλιξη, αλλά και για την κοινωνία γενικώς.

ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΡΑΠΕΖΑΡΙΑΣ

Όλα τα Atelier είναι προσεκτικά μελετημένα ανά ηλικία και ενότητα, όπου κάθε επιμέρους κομμάτι τους αποτελείται από ειδικές κατασκευές και συμπεριλαμβάνουν χρωματικές και ογκοπλαστικές λεπτομέρειες , με γνώμονα την ευαίσθητη και αθώα παιδική ψυχή. Κάθε Atelier αποτελείται από 4 γωνιές δραστηριοτήτων, σχεδιασμένες εργονομικά, με την πιό χαρακτηριστική από αυτές, την γωνιά του βιβλίου και της μουσικής, που σε όλα τα Atelier ξεχωρίζει με το δέντρο της (διαφορετικό σε κάθε αίθουσα), γύρω και κάτω από το οποίο μαζεύονται τα παιδιά και για πρώτη φορά αφουγκράζονται με το λόγο και τις νότες της μουσικής, αλλά και της φύσης – μια που οι γωνιές αυτές βρίσκονται σε άμεση επαφή με τα μεγάλα ανοίγματα, τα οποία ενοποιούν το εξωτερικό περιβάλλον με τις παιδικές χαρές και τα δέντρα, με το εσωτερικό χώρο και το φυσικό φως ρέει άφθονο όλες τις ώρες της ημέρας. Οι 4 μικροί φεγγίτες πάνω από τα μεγάλα ανοίγματα είναι καλυμμένοι με ειδική διαφώτιστη μεμβράνη στα βασικά χρώματα, οι οποίοι δημιουργούν παραμυθένιες αντανακλάσεις μέσα στο εσωτερικό των Atelier και ερεθίζουν την φαντασία των παιδιών μέσω του παιχνιδιού <σκιάς – φωτός> και ταυτόχρόνα διεγείρουν την ικανότητα του παιδιού να αντιλαμβάνεται από πολύ μικρή ηλικία τους όγκους και τις τρεις διαστάσεις των αντικειμένων στο χώρο που το περιβάλλει.

ΑΙΘΟΥΣΑ ΒΡΕΦΩΝ
ΑΙΘΟΥΣΑ ΒΡΕΦΩΝ

Όλες οι αίθουσες και οι δραστηριότητες καταλήγουν σε μια κεντρική πλατεία στο κέντρο του κτηρίου, η οποία γίνεται αντιληπτή αμέσως μόλις μπει κανείς στο εσωτερικό του. Η λεγόμενη Piazza «Mandala» αντιπροσωπεύει τον μικρόκοσμο, στον οποίον πρώτα κοινωνικοποιείται το κάθε παιδί με χαρακτηριστικό της στοιχείο το ειδικά σχεδιασμένο μεγάλο κυκλικό mandala, ένα κράμα από πολύχρωμα γεωμετρικά σχήματα, τα οποία ισορροπούν άψογα μεταξύ τους και εμπνέουν τα παιδιά για πολλά παιχνίδια και συλλογικές συζητήσεις. Η Piazza «Mandala» φωτίζεται από μια μεγάλη γυάλινη πυραμίδα, σχηματίζοντας ένα ευρύχωρο αίθριο, όπου η διείσδυση του ουρανού μέσα στο κτήριο είναι έντονη και το φως του ηλίου παίζει ανεπανάλυπτα παιχνίδια σε όλη την εσωτερική δομή του. Αυτή η κυρίαρχη επίδραση του έσω και του έξω προσφέρει στα παιδιά την δυνατότητα από πολύ μικρά να καταλάβουν ότι είναι μέρος ενός κόσμου που αποτελείται από άλλοτε μικρά και άλλοτε πιο μεγάλα σύνολα και η σχέση «άνθρωπος – φύση» είναι η βάση για την εξέληξή τους γενικώς. Ο άξονας αυτός ήταν και η φιλοσοφία της αρχιτεκτονικής άποψης, βάσει της οποίας σχεδιάστηκε και μελετήθηκε το έργο.

ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΡΟΝΗΠΙΩΝ
ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΡΟΝΗΠΙΩΝ

Οι όψεις του κτηρίου αποτελούνται από μάσκες με το πλέον οικείο για τα παιδιά σχήμα, του σπιτιού. Κατασκευάστηκαν από μεταλλικές δοκούς σε πυκνά διαστήματα, βαμμένες με διαφορετική γκάμα χρωμάτων, επιτυγχάνοντας έτσι την αίθηση ένος μόνιμου ουράνιου τόξου, σύμβολο της ευτυχίας και της ενέργειας του οράματος. Παρ’όλη την στιβαρότητα της κατασκευής, το αποτέλεσμα είναι τόσο ανάλαφρο, σχεδόν λεπτεπίλεπτο και η διαφορετικότητα των σκιών που ρίχνει κατα την διάρκεια της ημέρας στον περιβάλλοντα χώρο, θυμίζει έργο τέχνης, άλλοτε κυβιστικό και άλλοτε φουτουριστικό.

Το έργο ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2017 και ολοκληρώθηκε τέλη Αυγούστου του ιδίου έτους.

ΑΙΘΟΥΣΑ ΝΗΠΙΩΝ
ΑΙΘΟΥΣΑ ΝΗΠΙΩΝ

Μελέτη | Σχεδίαση:
Concept Design/Planning/Supervising: DFF Design|Evelyn A. Kamilaki|Lampaditis Theodoros/ Αθήνα
Arch. & Civil/Mech. Engineers/Planning/Contractors/SupervisingΧριστίνα Νικολάτου | Σωτήρης Γιαννούλης
Lighting Design: DFF Design | Evelyn A. Kamilaki | Lampaditis Theodoros / Αθήνα
Φωτογράφος: Μενέλαος Συκοβέλης
Προμηθευτές:
Κουφώματα Αλουμινίου: ALUMINCO/ Αθήνα
Ξήρα Δόμηση| Θερμοπρόσοψη: Γεώργιος Παπαδημητράκης
Lighting: ΓΚΕΚΑΣ ΑΕΒΕ/ Ιωάννινα
Ειδικές Ξύλοκατασκευές: Ιωάννης Παρασκευάς/ Ιωάννινα
Μεταλλικές Κατασκευές |Σκίαση: ALGEAN/ Αθήνα
Εκτύπώσεις: Magic Arts – Φώτης Κύρος/ Ιωάννινα
Φύτευση | Γεωπονική: Σταύρος Παπάζογλου
Εξοπλισμός Παιδικής Χαράς: IMPRESIA 99 / Βουλγαρία