Θερινή κατοικία, Χαλκιδική – Εύα Σοπέογλου



Θερινή κατοικία, Άγιος Νικόλαος, Σιθωνία, Χαλκιδική 
Αρχιτέκτονας: Εύα Σοπέογλου
Φωτογραφίες Εύα Σοπέογλου

Η επιθυμία των πελατών για αυτή τη μικρή θερινή κατοικία στη Σιθωνία Χαλκιδικής αφορούσε ένα σπίτι διακοπών με χαμηλές απαιτήσεις συντήρησης, σε οικόπεδο με ελαιώνα και  θέα προς τη θάλασσα και το Άγιο Όρος.

Στον σχεδιασμό και την κατασκευή χρησιμοποιήθηκε ψηφιακή τεχνολογία αιχμής CAD/CAM με πρωτοποριακό τρόπο. Τα στοιχεία του κτίσματος είναι προκατασκευασμένα.

Παρ’ όλα αυτά, στον σχεδιασμό λήφθηκαν, σε μεγάλο βαθμό, υπ’ όψιν η θέση του ηλίου για τη σκίαση των χώρων και τη θέα.

Η κάτοψη, διαστάσεων 3m X 7m, αναπτύσσεται στον άξονα ανατολής – δύσης και υποδιαιρείται σε μικρότερους χώρους. Ένας κεντρικός διάδρομος ενώνει τους χώρους αυτούς και ευθυγραμμίζεται με τα ελαιόδεντρα, τα οποία έτσι αποτελούν μέρος της οργάνωσης της κάτοψης.

Το εξωτερικό περίβλημα αποτελείται από ελαφρά μεταλλική επιφάνεια που τυλίγεται στην όψη και είναι κινητή, ώστε να προσφέρει μεταβλητότητα.

Ο σχεδιασμός του περιβλήματος με το διάτρητο σχέδιο, που θυμίζει ύφασμα, εμπνέεται από τη φυλλωσιά και τη σκιά των ελαιοδέντρων. Με την κίνηση του ηλίου κατά τη διάρκεια της ημέρας οι εσωτερικοί χώροι γεμίζουν με εναλλασσόμενες σκιάσεις.