Εστιατόριο ATLATL, Σαγκάη / φουτουριστικό design

Γνωστό ως “Silicon Valley” της Κίνας, το πάρκο υψηλής τεχνολογίας Zhangjiang στο Pudong της Σαγκάης ενσωματώνει ένα ευρύ φάσμα βασικών βιομηχανιών αιχμής όπως η βιοϊατρική και η αεροδιαστημική, και παρέχει γνώσεις για τη φύση και την κοινωνία.

Μέσα στο πάρκο υψηλής τεχνολογίας, το ATLATL Innovation Cluster είναι μια πλατφόρμα για τις βιοεπιστήμες. Το “Atlatl” είναι μια λέξη Nahuatl που σημαίνει “spear thrower”, η οποία εφευρέθηκε από τους αρχαίους κυνηγούς για να μεγιστοποιήσει τις κυνηγετικές τους ικανότητες. Η λέξη εδώ υποδηλώνει τα αρχαία ίχνη της ανθρώπινης καινοτομίας.

Διάφοροι συνεργάτες ενώθηκαν για να μετατρέψουν έναν αχρησιμοποίητο χώρο εντός του πάρκου υψηλής τεχνολογίας σε βοηθητική εγκατάσταση για την ATLATL.

Καταλαμβάνοντας περίπου 520 τετραγωνικά μέτρα, στόχος ήταν ο χώρος πρέπει να προσφέρει νόστιμο καφέ, φαγητό, κρασί σε συνδυασμό με το δίδυμο της δημιουργικότητας και της καινοτομίας.

Απώτερος σκοπός τη δημιουργίας αυτού του χώρου ήταν η δημιουργία ενός οικείου και καλλιτεχνικού «σταθμού ενέργειας σώματος» σε ερευνητές υψηλού επιπέδου.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ειδικά χαρακτηριστικά των επισκεπτών  και των βιομηχανιών που εξυπηρετεί το έργο, ο πελάτης ζήτησε από τους interior designers μια φουτουριστική χωρική ατμόσφαιρα.

Ο ορισμός της έννοιας για το χρόνο είναι το κλειδί του έργου: Ποιο είναι το μέλλον; Τι είναι το παρελθόν; Υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις για το “φουτουριστικό” σε διαφορετικούς χρόνους. Στη σύγχρονη εποχή, η φαντασία του ανθρώπου για το μέλλον ήταν πάντα συνδεδεμένη με μεγάλες εικόνες, όπως το σύμπαν, τα ουράνια σώματα και το ίχνος του χρόνου.

Συγκρίνοντας με το παρελθόν και με το παρόν, το “μέλλον” είναι μια έννοια του χρόνου που δεν θα έρθει ποτέ. Η φαντασία των σχεδιαστών για την τεχνολογία και το μέλλον σε όλες τις πτυχές αποτελείται από μια σειρά σκηνών.

Καθώς πλησίαζει κανείς το έργο αντιλαμβάνεται ότι έχουν χρησιμοποιηθεί στοιχεία που συχνά συνδέονται με τη φαντασία του σύγχρονου ανθρώπου για το μέλλον, συμπεριλαμβανομένων κύκλων, καμπυλών, θολωτής οροφής για να δημιουργήσουν πιο διαισθητικές «φουτουριστικές» σκηνές και ατμόσφαιρα στο χώρο.

Η ιστορία του έργου είναι το “Waiting Hall”. Η σχεδιαστική ομάδα πήρε την έννοια του «χρόνου» για να μετρήσει το μέλλον και να μεταδώσει το μήνυμα αναμονής για το μέλλον από μέρα σε μέρα. Στην καθημερινή ζωή, περιμένουμε την ανατολή, το ηλιοβασίλεμα και τις δραστηριότητες ρουτίνας, όπως τη δουλειά, το φαγητό και τις συγκεντρώσεις, ενώ περιμένουμε και το “μέλλον”.

Γεωμετρικές γλώσσες όπως κύκλος, καμπύλη και σφαίρα εφαρμόζονται σε εσωτερικές κατασκευές, επιφάνειες και έπιπλα, για να αναδημιουργήσουν τις τροχιές των πλανητών. Αναδημιουργώντας την αρχική φαντασία του ανθρώπου για το σύμπαν παρήχθη ένας βελτιωμένος χώρος γεμάτος με μια άνετη και φουτουριστική ατμόσφαιρα.

  

Ο σχεδιασμός και η μόδα είναι ένας ατελείωτος κύκλος. Ο σχεδιασμός του έργου αντλεί έμπνευση από τα αισθητικά επιτεύγματα και την τεχνολογική έκρηξη του 20ο αιώνα. Ο χώρος κυριαρχείται από ένα γκριζοπράσινο τόνο, το οποίο είναι ένα μείγμα της φυσικής “πράσινης” απόχρωσης και του φουτουριστικού “γκρι” χρώματος. Επιφάνειες διαφορετικών αποχρώσεων, ελαστικών υλικών, φιλμ και γεωμετρικές συνθέσεις έχουν ως αποτέλεσμα έναν απτό χώρο.

Το ρετρό στυλ ήταν πάντα επικρατέστερο κατά τη σχεδιαστική διαδικασία. Χρησιμοποιήθηκαν διαχρονικές κομψές και απλές σχεδιαστικές γλώσσες για να συνεχίσουν τη βαθιά εντύπωση που άφησε ο 20ος αιώνας στον κόσμο.

Κλασικές αποχρώσεις όπως το πράσινο, το μπλε και το κίτρινο καλύπτονται με ένα στρώμα “γκρίζας σκιάς”, το οποίο συμβολίζει το άγνωστο και δημιουργεί μαλακότερα οπτικά εφέ. Ρητίνη, υαλοπίνακες, γυαλισμένος χάλυβας και άλλα νέα υλικά εφαρμόζονται σε βελτιωμένα λειτουργικά μπλοκ. Με εργονομικές φόρμες και μαλακή δερμάτινη ταπετσαρία, οι συνδυασμοί καρεκλών και καθισμάτων προσφέρουν άνετες εμπειρίες.

Project Name: ATLATL Restaurant in Shanghai
Client: ATLATL
Location: Zhangheng Road, Zhangjiang Hi-Tech Park, Pudong, Shanghai, China
Status: Completed in July 2020
Design Firm: Various Associates
Project Leader: Qianyi Lin, Dongzi Yang
Design Team: Dongzi Yang, Shiqi Li, Olga Zhuromskaia, Zhichao Lin
Photographs: Shao Feng

Back to Top