Το χωριό Κρανία Ολύμπου – που βρίσκεται σε απόσταση 60 χλμ. Από τη Λάρισα – είναι χτισμένο στην ανατολική πλαγιά του Κάτω Ολύμπου, σε υψόμετρο 700μ. Μπροστά του απλώνεται πανοραμικά η μικρή πεδιάδα των εκβολών του Πηνειού, που ορίζεται από τις βόρειες πλαγιές του Κισσάβου, τα Τέμπη, τις ανατολικές πλαγιές του Κάτω Ολύμπου και το Θερμαϊκό κόλπο. Το χωρίο έχει γύρω στους 250 μόνιμους κατοίκους αλλά πάνω από 250 σπίτια, ανάμνηση μιας παλιότερης άνθισης. Τελευταία, το χωριό εξελίσσεται ραγδαία σε σημαντικό παραθεριστικό κέντρο και χαρακτηρίστηκε παραδοσιακό.
Σ’ αυτά τα πλαίσια, για την κατασκευή μιας νέας κατοικίας (σε οικόπεδο 500τ.μ.) προσπαθήσαμε να κρατηθούμε σε μια βασική γραμμή. Η κατοικία να βλέπει σ’ ένα κήπο, με θέα προς το Θερμαϊκό και τα Τέμπη, σε σχήμα που να ευνοεί την ενοποίηση οπτικά του εσωτερικού με τον εξωτερικό χώρο. Μορφολογικά, να αποτελεί ένα «σώμα» με τα άλλα σπίτια του χωριού. Λειτουργικά, στόχος ήταν – παίρνοντας υπ’ όψη και τις δεσμεύσεις του τοπικού οικοδομικού συστήματος (πτέρυγες) – η δημιουργία διαφορών επιπέδων, με πολυδιάστατη μορφή και λειτουργία, με σαφή όμως διαχωρισμό των διαφόρων δραστηριοτήτων.
Η κατοικία (100 τ.μ) – με πρόβλεψη να ανταποκρίνεται στις ανάγκες μιας τετραμελούς οικογένειας – περιλαμβάνει: Τον όροφο, όπου κυριαρχεί το καθιστικό. Αυτό βλέπει προς τον κήπο και το δρόμο του χωριού μ’ ένα ξύλινο σκεπαστό εξώστη. Εσωτερικά έχει ένα τζάκι και πλευρικούς ξύλινους καναπέδες με δυνατότητα να φιλοξενήσουν 3 άτομα. Μια δεύτερη ενότητα – στον όροφο – είναι τα δύο υπνοδωμάτια. Αυτά, με εσωτερικό μπαλκόνι στο χώρο του καθιστικού, βρίσκονται σε άμεση σχέση μαζί του αλλά ταυτόχρονα και σε σαφή διαχωρισμό. Στο ισόγειο, σ’ ένα πρώτο επίπεδο υπάρχει ο χώρος υποδοχής, η κουζίνα, η τραπεζαρία και το μπάνιο και σ’ ένα δεύτερο επίπεδο η αποθήκη. Το κόστος της κατασκευής κρατήθηκε χαμηλά με τη χρησιμοποίηση κοινών υλικών και κύρια ντόπιας πέτρας, αποφεύγοντας κάθε περιττό στοιχείο. Έτσι, η πλαστικότητα και η αισθητική προέκυψαν μόνο από τα λειτουργικά στοιχεία της κατοικίας.