Διαμέρισμα στη Νεάπολη – Π. Παπανικολάου

Η επέμβαση αφορά  διαμέρισμα το οποίο βρίσκεται στους πρόποδες του Λυκαβηττού, στην Αθηναϊκή συνοικία της Νεάπολης. Παρ’ ότι το κτίριο αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα πολυκατοικίας ‘μαζικής παραγωγής’ της περιόδου του 1960, το εσωτερικό του διαμερίσματος αποκάλυψε ενδιαφέρουσες κατασκευαστικές λεπτομέρειες της εποχής.

Επομένως,  ο στόχος δεν ήταν μόνο η προσαρμογή του διαμερίσματος στις σύγχρονες ανάγκες των νέων ιδιοκτητών τους αλλά και ο σεβασμός στον υφιστάμενο χαρακτήρα του διαμερίσματος μέσω της διατήρησης και της αποκατάστασης όλων των χαρακτηριστικών στοιχείων της εποχής, όπως τα ξύλινα δάπεδα τύπου ψαροκόκκαλο καθώς και τα διαφορετικά μαρμάρινα δάπεδα μωσαϊκού.

Στους κύριους χώρους της κατοικίας χρησιμοποιήθηκαν μοντέρνα επίπλα με αναφορές στη δεκαετία κατασκευής του διαμερίσμαστος καθώς και απαλά χρώματα τα οποία αναδεικνύουν τα δάπεδα, τα έπιπλα και τη συλλογή έργων τέχνης των ιδιοκτητών. Τα επανασχεδιασμένα μπάνια επενδύθηκαν με πλακάκια τύπου μωσαϊκού αποτελώντας μια σαφή αλλά και ταυτόχρονα διακριτή συνέχεια των υφιστάμενων δαπέδων. Στη νέα κουζίνα χρησιμοποιήθηκαν ελαφριά και φωτεινά χρώματα τα οποία αναδεικνύουν τα υφιστάμενα δάπεδα και δρουν συμπληρωματικά μεταξύ τους.

Τέλος, παρ’ ότι το διαμέρισμα βρίσκεται μόλις λίγα μέτρα μακριά το λόφο του Λυκαβηττού, η πυκνή δόμηση της περιοχής δεν του επιτρέπει την οπτική επαφή με το λόφο. Επομένως επιχειρήθηκε η συμβολική  επανασύνδεση της κατοικίας με το φυσικό τοπίο μέσω της χρήσης φυτών εσωτερικού χώρου.

Σχεδιασμός & Οργάνωση Κατασκευής: Παναγιώτης Παπανικολάου
Τοποθεσία: Νεάπολη, Αθήνα
Έτος: 2020
Μέγεθος: 92 τ.μ
Φωτογραφίες: Παναγιώτης Παπανικολάου
Έπιπλά: Deco2, DMod, Interni, SET, Panagiotis Papanikolaou (custom furniture)
Φωτισμός: DMod, Eglo, Ikea, Mobelaris, Gallis
Ζωγραφικά Έργα: Ι. Μοραλης, Π. Παπανικολάου
Είδη Υγιεινής: Papapolitis, Il Bagno (πλακίδια τύπου μωσαϊκού)
Ηλεκτρολογική Εγκατάσταση και πριζοδιακόπτες: Legrand, ABB
Κουφώματα Αλουμινίου: Alumil 9660 (Technikal)

Back to Top