Βιοκλιματική κατοικία – Αρχιτέκτονας: Δ. Φάης



Βιοκλιματική μεταλλική κατοικία στην Ιπποκράτειο Πολιτεία

Αρχιτέκτονας: Δημήτριος Φάης

Η βιοκλιματική κατοικία εμβαδού 150μ2 βρίσκεται στην Ιπποκράτειο Πολιτεία Αττικής. Πρόκειται για μια σύμμικτη μεταλλική κατασκευή επί οπλισμένου σκυροδέματος με τοιχοποιίες από ξηρά δόμηση.

Η κατοικία βρίσκεται σε μια περιοχή με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος και επομένως η σχέση του κτίσματος με τον φυσικό χώρο αποτέλεσε από την αρχή βασική παράμετρο της αρχιτεκτονικής σύνθεσης.  Οι ιδιοκτήτες επιθυμούσαν ένα απολύτως επίπεδο ισόγειο σπίτι. Η αρχική συνθετική ιδέα ήταν η εικόνα ενός λευκού κύβου επάνω σε έναν τεχνητό επίπεδο βράχο. Η αρχιτεκτονική πρόταση βασίστηκε στην διάταξη όλων των χώρων της οικίας γύρω από ένα αίθριο, ενώ μεγάλα υαλοστάσια στην ανατολική πλευρά του κτίσματος ενοποιούν οπτικά το δάσος με τον εσωτερικό χώρο. Η γενική μορφή του κτιρίου είναι σχήματος «Π», η ανοιχτή πλευρά του οποίου καλύπτεται με ένα στέγαστρο 70 μ2 που αποτελεί τμήμα του ημιυπαίθριου χώρου της οικίας και το οποίο επιτρέπει την λειτουργική ενοποίηση των κλειστών χώρων. Στην ουσία το κτίριο διατάσσεται γύρω από το αίθριο, το οποίο αναδεικνύεται σε κεντρικό στοιχείο της σύνθεσης. Οι χώροι της κατοικίας είναι καθιστικό, κουζίνα-τραπεζαρία, γραφείο, δύο υπνοδωμάτια, λουτρό και δύο wc.

Το κτήριο έχει εξαιρετική ενεργειακή συμπεριφορά. Αυτό οφείλεται στην πολύ καλή θερμομόνωση της κατασκευής: το δάπεδο από οπλισμένο σκυρόδεμα έχει μονωθεί με διογκωμένη πολυστερίνη (φελιζόλ) πάχους 10εκ., οι τοιχοποιίες με πετροβάμβακα πάχους 15εκ., και οι οροφή με πάνελ πολυουρεθάνης πάχους 10εκ. Τα κουφώματα αλουμινίου είναι θερμοδιακοπτόμενα με ενεργειακούς υαλοπίνακες ασφαλείας.

Ο κεντρικός χώρος της κατοικίας θερμαίνεται εναλλακτικά και με ενεργειακό τζάκι. Η χρήση ηλιακών συλλεκτών για την εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας στην παραγωγή ζεστού νερού και η εγκατάσταση αντλίας θερμότητας τελευταίας τεχνολογίας για την θέρμανση των χώρων, συντελεί στην ελάχιστη χρήση ενέργειας για τις βασικές ανάγκες του κτιρίου.

Τέλος έχει εγκατασταθεί σύστημα συλλογής βρόχινου νερού σε υπόγειες δεξαμενές. Έτσι συνολικά το κτίριο κατατάσσεται στην βαθμίδα της ενεργειακής κατανάλωσης στην κατηγορία Α.

Τα υλικά της κατοικίας είναι το εμφανές σκυρόδεμα στη βάση της κατασκευής, το λευκό μέταλλο (αλουμίνιο είτε χάλυβας) και το ξύλο (δρύς). Έτσι διαμορφώνεται μια χρωματική αρμονική σύνθεση μεταξύ του εμφανούς σκυροδέματος, του λευκού χρώματος και του ξύλου, η οποία κυριαρχεί σε όλους τους χώρους της κατοικίας.

Αρχιτεκτονική Μελέτη: Δημήτριος Φάης, http://www.dfa.gr/

‘Εργο: Βιοκλιματική μεταλλική κατοικία

Περιοχή: Ιπποκράτειος Πολιτεία, Αττική, Ελλάδα

Εργοδότης: Νικόλαος Κλαδάκης, Ντόσια Αβδελίδη

Γενική Επίβλεψη Κατασκευής: Δημήτριος Φάης

Στατική Μελέτη: Παναγιώτης Κουίνης

Μηχανολογική μελέτη: Δημήτριος Κεφάλας

Φωτογράφιση: Φώτης Δημητριάδης