Αψιδωτές κατοικίες στη Σαντορίνη | iraisynn attinom



Τέσσερις αυτόνομες εξοχικές κατοικίες σχεδιάστηκαν από το αρχιτεκτονικό στούντιο iraisynn attinom, για ένα βραχώδες οικόπεδο στην περιοχή της Οίας, στο νησί της Θήρας (Σαντορίνη) στην Ελλάδα.

Κύριοι στόχοι του σχεδιασμού είναι η προστασία από τους βορειοδυτικούς ανέμους, η θέα προς τη θάλασσα και το μεσογειακό ηφαιστειακό τοπίο και η επίτευξη ιδιωτικότητας μεταξύ των κατοίκων. Το βραχώδες οικόπεδο βλέπει βόρεια και εκτίθεται σε ισχυρούς βορειοδυτικούς ανέμους που κυριαρχούν στην περιοχή. Στόχος του σχεδιασμού ήταν, μέσω της διαίρεσης του κύριου κτιριακού όγκου σε μικρότερους, να δημιουργηθεί ένας αριθμός εξωτερικών χώρων προστατευμένων από τους ανέμους, αλλά με θέα προς τη θάλασσα και το κυκλαδίτικο τοπίο. Τα κυβικά σπίτια ακολουθούν την κλίση του οικοπέδου, δημιουργώντας έναν οικισμό που μοιάζει με παραδοσιακούς που βρίσκεται στην ύπαιθρο του νησιού. Το συγκρότημα αποτελείται από 8 μονολιθικούς όγκους ορθογώνιου σχήματος με τοξωτές οροφές, ιδιωτικές αυλές, πισίνες και ημιυπαίθριους χώρους. Η οικιστική μονάδα αποτελείται από δύο κύριους όγκους, ο ένας στεγάζει το σαλόνι και την κουζίνα και ο άλλος στεγάζει ένα master υπνοδωμάτιο, ένα μπάνιο και ένα δευτερεύον υπνοδωμάτιο στον επάνω όροφο.

Κατασκευή – βιωσιμότητα
Ένας άλλος σημαντικός στόχος της σχεδιαστικής πρότασης είναι η βιωσιμότητα της κατασκευής. Η ξενοδοχειακή δομή είναι κατασκευασμένη από τοπική πέτρινη τοιχοποιία και τοξωτές οροφές. Στόχος είναι να χρησιμοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα οικοδομικά υλικά τοπικής προέλευσης. Οι χοντροί πέτρινοι εξωτερικοί τοίχοι των κτιρίων έχουν μεγάλη θερμοχωρητικότητα. Για την επένδυση τοίχου προτείνεται σε ανοιχτόχρωμες αποχρώσεις ένας οικολογικός φυσικός σοβάς, ο «Κουρασάνι», που ανακαλύφθηκε στην αρχαία Ελλάδα. Το υπόλευκο χρώμα αντανακλά την ηλιακή ακτινοβολία και αποτρέπει την υπερθέρμανση του κτιρίου. Ο σοβάς «κουρασάνι» περιέχει δύο συστατικά: επεξεργασμένη ηφαιστειακή τέφρα Σαντορίνης (Terra Pozzuolana) και Κεραμική / φυσική σκόνη πέτρας, γνωστά και τα δύο για τις εξαιρετικές υδραυλικές τους ιδιότητες.

Τα κύρια ανοίγματα τοποθετούνται στην ανατολική πρόσοψη του κτιρίου. Στα βόρεια, μικρά ανοίγματα συμβάλλουν στην ψύξη των σπιτιών τους ζεστούς μήνες του χρόνου. Στην ψηλότερη θέση, στη σοφίτα, τοποθετείται φεγγίτης (στοιχείο τοπικής αρχιτεκτονικής), που διευκολύνει την εκκένωση του θερμού αέρα που συγκεντρώνεται στον επάνω όροφο τις νύχτες του καλοκαιριού. Επιπλέον, ξύλινες και καλαμιές πέργκολες και βλάστηση, όπως αναρριχητικά φυτά και δέντρα, χρησιμοποιούνται για σκίαση.

Η πυκνή δομή αυτού του νέου οικισμού με ποικίλους όγκους, κλειστές αυλές, σκιασμένα περάσματα, πέργκολες κ.λπ. δημιουργεί ένα δροσερό μικροκλίμα για τους κατοίκους. Ο προσανατολισμός με βάση τους καλοκαιρινούς ανέμους, καθώς και οι πισίνες νερού που συνοδεύουν τα κυβικά σπίτια, συμβάλλουν στον φυσικό αερισμό και ψύξη του συγκροτήματος κατοικιών.

Οι αναβαθμίδες συμβάλλουν στη συλλογή και αποθήκευση των όμβριων υδάτων, ένα θέμα μείζονος σημασίας σε περιοχές με λειψυδρία όπως οι Κυκλάδες. Στον υπόλοιπο χώρο του οικοπέδου θα φυτευτεί τοπική χαμηλού ύψους μεσογειακή βλάστηση, καθώς και μερικοί φοίνικες.