ECOWEEK 2017
“7 Days of Genius”

H Ελληνική-διεθνής αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία ΕCOWEEK σε συνεργασία με το 92Υ στη Νέα Υόρκη διοργάνωσε για ακόμη μια φορά στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη δύο μοναδικές ημερίδες στο πλαίσιο του ‘7 Days of Genius’ που πραγματοποιείται για δεύτερη χρονιά διεθνώς. Οι ημερίδες, που απευθύνονταν κυρίως σε νέους και φοιτητές αρχιτεκτονικής, σχεδιασμού, αρχιτεκτονικής τοπίου και μηχανικούς, φιλοξενήθηκαν στις 10 και 11 Μαρτίου στις εγκαταστάσεις της Σχολής ΑΚΤΟ Art & Design College στη Θεσσαλονίκη και Αθήνα αντίστοιχα.

Η ημερίδα στη Θεσσαλονίκη είχε θέμα: Εφαρμογές Καινοτόμων Επιχειρηματικών Ιδεών και η Συμβολή τους στην Κοινωνία.

Η ημερίδα άνοιξε με μια σύντομη εισαγωγή της δράσης της ECOWEEK στην Ελλάδα και στο εξωτερικό από τη συνεργάτη της ECOWEEK Δέσποινα Κουίνογλου. Ακολούθησαν ομιλίες από τους:

Οι Κ&Κ (Κατερίνα Κοτζιά και Κορίνα Φιλοξενίδου) με τις φοιτήτριες της σχολής ΑΚΤΟ (Μαρίζα Τσάκωνα και Χριστίνα-Μαρία Κατσούλη) άνοιξαν την ημερίδα με το διαδραστικό project ‘Speculative Spaces’ το οποίο πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Birmingham στην Αγγλία. Η ομάδα, δανειζόμενη εικόνες και αισθήσεις από το τοπίο της Θεσσαλονίκης πρότεινε νέους σχεδιασμένους χώρους σε τοποθεσίες στο Λονδίνο με ένα πιο αντιληπτικό τρόπο.

Οι Breath Inn (Ιωάννα Μίκρου) παρουσίασαν εφαρμογές ανακαινίσεων σε διατηρητέα κτίρια με ανακυκλώσιμα – επαναχρησιμοποιούμενα υλικά.

Οι Rhoeco – Fine Organic Goods (Χάρης Καζάς, Κατερίνα Χατζηανγκελάκη και Βάγια Μήτσιου) παρουσίασαν τη νεοσύστατη εταιρεία τους που παράγει βιολογικά τσάγια, με μείγματα εμπνευσμένα και σχεδιασμένα από τα οικοσυστήματα, χωρίς καφεϊνη, επιπρόσθετες γεύσεις, γλυκαντικές ουσίες ή συντηρητικά, ενώ οι συσκευασίες τους αποτελούν έμπνευση ως προς τα βιοδιασπώμενα υλικά τους.

Το Caravan, Βed & Breakfast (Γιώργος Κουρτίδης) ένα από τα νέα σημεία φιλοξενίας στη Θεσσαλονίκη, παρουσίαστηκε σαν μια ιδέα που έγινε πράξη παρόλες τις δυσκολίες της εποχής και πώς ένα τουριστικό κατάλυμα μπορεί να αποτελέσει εξαιρετικό δείγμα εσωτερικού σχεδιασμού και διακόσμησης με επαναχρησιμοποιούμενα έπιπλα και υλικά.

Τις ομιλίες ακολούθησε συζήτηση και ανταλλαγή ιδεών, καθώς και networking των ομιλητών με τους συμμετέχοντες νέους.

Η ημερίδα έκλεισε με την προβολή της ταινίας ‘The Human Scale’ βασισμένη στις θεωρίες του Δανού πολεοδόμου Jan Gehl.

Η ημερίδα στην Αθήνα είχε θέμα: Από τη Θεωρία στην Πράξη

Η ημερίδα άνοιξε με μια σύντομη εισαγωγή της δράσης της ECOWEEK στην Ελλάδα και στο εξωτερικό από τον Πρόεδρο της ECOWEEK Δρ. Ηλία Μεσσίνα.

– Ακολούθησε παρουσίαση του αρχιτέκτονα Αντώνης Σεμερτσίδη για το ‘Χιονοδρομικό Κέντρο στη Βασιλίτσα’ που αναπτύχθηκε από ομάδα του ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ της ECOWEEK.

– Ομιλία της αρχιτέκτονος και αρχιτέκτονος τοπίου Ναταλίας Παντελίδου που παρουσίασε έργα αρχιτεκτονικής τοπίου μικρής κλίμακας στην Ελλάδα και στη Δανία.

– Ο αρχιτέκτονας Αντώνης Γαβαλάς, ειδικός στον αειφόρο σχεδιασμό, έκανε μια σύντομη εισήγηση στις αρχές του αειφόρου σχεδιασμού παρουσιάζοντας έργα του.

Στη συνέχεια  έγινε παρουσίαση δύο ιδρυμάτων στην Αθήνα με τα οποία θα ασχοληθεί η ομάδα του ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ της ECOWEEK, ξεκινώντας με αφετηρία την εκδήλωση ECOWEEK GENIUS. Πρόκεται για δύο ιδρύματα/θεραπευτήρια που φιλοξενούν παιδιά αλλά και ανθρώπους με αναπηρίες όλων των ηλικιών και τα οποία έχουν ανάγκη νέων ιδεών, λύσεων και προτάσεων για την αναβάθμιση δωματίων και χώρων υγιεινής καθώς και παρεμβάσεων στον περιβάλλοντα χώρο. Η ομάδα νέων αρχιτεκτόνων, αρχιτεκτόνων τοπίου, μηχανικών και σχεδιαστών του ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ που δημιουργήθηκε κατά την ημέριδα, θα προτείνει αρχιτεκτονικές λύσεις αποκτώντας εμπειρία στο χώρο και προσφέροντας πολύτιμο έργο στα ιδρύματα αυτά. Αναμένεται ότι οι προτάσεις θα υλοποιηθούν, ενώ ένα μέρος των προτάσεων θα πραγματοποιηθούν από την ίδια την ομάδα.

Η ECOWEEK σε συνεργασία με την 92Υ και συνεργάτες στο εξωτερικό, πραγματοποίησε επιπλέον εκδηλώσεις στο πλαίσιο της εβδομάδας ‘7 Days of Genius’ στο Λονδίνο, Βουκουρέστι, Ιεροσόλυμα, Βομβάη, Σαράγεβο και αλλού. Το πλήρες πρόγραμμα εδώ: http://ecoweekgenius.org/

Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία ECOWEEK με έδρα την Αίγινα δημιουργήθηκε το 2005 με σκοπό την ευαισθητοποίηση σε θέματα περιβάλλοντος και την προώθηση των αρχών της αειφορίας – για το περιβάλλον, την κοινωνία και την τοπική οικονομία. Η ECOWEEK δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει ένα δίκτυο μελών σε 55 χώρες. www.ecoweek.org

Το ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ είναι ένας θεσμός της ECOWEEK που ξεκίνησε το 2011 με στόχο να δώσει σε νέους αρχιτέκτονες, αρχιτέκτονες τοπίου, σχεδιαστές και μηχανικούς την ευκαιρία να αναλάβουν πρωτοβουλία και να προτείνουν λύσεις σε πραγματικά έργα μικρής έως μεσαίας κλίμακας με κοινωνικό και περιβαλλοντικό χαρακτήρα. Το ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ προσφέρει απόκτηση εμπειρίας, δικτύωση και γνωριμίες ενώ παράλληλα αποτελεί πλατφόρμα για προσφορά βοήθειας σε ιδρύματα και φορείς που έχουν ανάγκη. Η συμμετοχή στο ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ γίνεται σε εθελοντική βάση.

Περισσότερες πληροφορίες:

–          Ιστοσελίδα ECOWEEK: www.ecoweek.org

–          Ιστοσελίδα ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ: http://ecoweekgreenhouse.org/

–          Ιστοσελίδα ECOWEEK GENIUS: http://ecoweekgenius.org/

–          Συνέδριο ECOWEEK 2016 στη Θεσσαλονίκη: εδώ

–          Συνέδριο ECOWEEK 2016 στον Αγ. Νικόλαο, Κρήτης: εδώ

–          Κατάλογος της δράσης της ΜΚΟ ECOWEEK (2013): εδώ

–          Βιβλίο ECOWEEK BOOK#1: 50 Voices for Sustainability: εδώ

–          Κατάλογος ECOWEEK 2014-2015 στο Κόσοβο: εδώ

–          Κατάλογος ECOWEEK 2012 στο Βελιγράδι: εδώ

Back to Top