ECOWEEK 2016 στη Θεσσαλονίκη

image-4
φωτογραφία Μαρία Φουρτούνη – ΑΚΤΟ, Copyright ECOWEEK 2016

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Διεθνές Συνέδριο και εργαστήρια αειφόρου σχεδιασμού της ΜΚΟ ECOWEEEK, που έλαβαν χώρα στη Θεσσαλονίκη, το Νοέμβριο 13-20, 2016, με τίτλο Placemaking in One Planet. Oι δραστηριότητες της ECOWEEK περιλάμβαναν διαλέξεις, εργαστήρια αειφόρου σχεδιασμού, εκθέσεις, ξεναγήσεις στην πόλη και ένα διαγωνισμό αρχιτεκτονικού σκίτσου.

Το Διεθνές Συνέδριο της ECOWEEK πραγματοποιήθηκε για τέταρτη φορά στη Θεσσαλονίκη υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα του Τμήματος Αρχιτεκτόνων, του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Το Συνέδριο και τα εργαστήρια φιλοξενήθηκαν από τη ΔΕΘ – HELEXPO και τη σχολή ΑΚΤΟ, Art & Design College.

Το Διεθνές Συνέδριο ξεκίνησε τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου. Αρχιτέκτονες, αρχιτέκτονες τοπίου, περιβαλλοντολόγοι, συγκοινωνιολόγοι και σχεδιαστές από την Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία και Ελλάδα παρουσίασαν δείγματα και πρακτικές του Placemakingκαι του αειφόρου σχεδιασμού στον κόσμο. Τα παραδείγματα αποτελούν σημεία αναφοράς  και έμπνευσης για τα εργαστήρια της ECOWEEK και τις αειφόρες προτάσεις για την πόλη. Οι 150 περίπου συμμετέχοντες των εργαστηρίων – κυρίως φοιτητές από την Ελλάδα – είχαν την ευκαιρία να σχεδιάσουν αειφόρες προτάσεις για διάφορα σημεία της πόλης και να προτείνουν νέες ιδές και λύσεις για περιοχές.

Τα 11 εργαστήρια αειφόρου σχεδιασμού της ECOWEEKπραγματοποιήθηκαν από την Τρίτη 15 Νοεμβρίου ως την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου και τα αποτελέσματά τους παρουσιάστηκαν το Σάββατο 19 Νοεμβρίου στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ – HELEXPO. Κάλυψαν δε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, που αγγίζουν διάφορες πτυχές της ζωής της πόλης:

W1με επιμελητές το αρχιτεκτονικό γραφείοNOMENArchitectsπρότειναν εφήμερες κατασκευές σε δύο περιοχές της Ελλάδας, το Πρασονήσι και το Νεστόριο.

W2με επιμελητές το αρχιτεκτονικό γραφείοTSquareArchitectsκαι την ΑγγελικήΧατζηδημητρίου πρότειναν τη βιοκλιματική αναβάθμιση των φοιτητικών εστιών του Α.Π.Θ και τη μετατροπή τους σε χώρους εργασίας και στέγασης.

W3 με επιμελητές το αρχιτεκτονικό γραφείοMALVI Architectsπρότειναν τη δημιουργία μιας εφαρμογής με στόχο να προάγουν την τουριστική ζωή της πόλης.

W4με επιμελητές το αρχιτεκτονικό γραφείοSPARCH Architectsπρότειναν ένα δίκτυο παρεμβάσεων στο παραλιακό μέτωπο της πόλης το οποίο ενθαρρύνει την διάδραση και με εφήμερες κατασκευές που ενώνουν το φυσικό και τεχνητό περιβάλλον.

W5με επιμελητές τα δίκτυα τωνResilient Thessaloniki, Topio Thessaloniki, Stipo Thessaloniki πρότειναντη δημιουργία hardware, software, orgwareστα πλαίσια του Placemaking.

W6με επιμελητή τον Γερμανό αρχιτέκτονα και αρθρογράφο Ulf Meyerπρότεινε την μετατροπή ενός τμήματος του πρώην βιομηχανικού κτιρίου του Fix σε ένα κέντρο ανακύκλωσης και επανάχρησης υλικών.

W7 με επιμελητές το δίκτυο αρχιτεκτόνων Urban Transcripts (Eλλάδα, Αγγλία, Ιταλία), πρότειναν τη δημιουργία ενός πράσινου δικτύου – άξονες στις προβλήτες του λιμανιού 2 και 3.

W8με επιμελητές τo γραφείο Blind +Studioκαι τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Νάνοπρότειναν ένα μελλοντικό χάρτη με τα μελλοντικά τουριστικά τοπία της πόλης και με τη δημιουργία διαφορετικών σεναρίων.

W9με επιμελητή τον Παναγιώτη Παράσχου από την Kopa3ka, πρότειναν τη μεταμόρφωση μιας περιοχής σε μέρος φωτεινό και ζωντανό και τη δημιουργία ενός ενοποιημένου δικτύου περιοχών στην πόλη ζωτικής σημασίας για τους κατοίκους.

W10 με επιμελητές την εταιρία ΠαρκοτεχνικήΑ.Ε πρότειναν τη μετατροπή της πλατείας ΧΑΝΘ σε ένα πολιτιστικό και περιβαλλοντικό κέντρο με την κατασκευή ενός παιδότοπου με αειφόρες πρακτικές και ταυτότητα.

W11με επιμελητές τους αρχιτέκτονες από το Κόσοβο DastidFeratiκαι AstritRraciκαι τη γεωπόνο και μεταπτυχιακή φοιτήτρια αρχιτεκτονικής τοπίου, Α.Π.Θ. Δέσποινα Κουίνογλου μελέτησαν την υπάρχουσα ζωή των προσφύγων στο προσφυγικό καταυλισμό στα Λαγκαδίκια μέσω μετρήσεων διαφόρων παραγόντων και πρότειναν τον επανασχεδιασμό και σχεδιασμό δύο κτιρίων με βάσει τις ανάγκες και τα ευρήματα της μεθοδολογικής έρευνας. Το εργαστήριο αυτό θα συνεχίσει τη μελέτη και τις δράσεις του στα πλαίσια της πλατφόρμας της ECOWEEK – Greenhouse.

Στα πλαίσια της ECOWEEK 2016 στη Θεσσαλονίκη και σε στρατηγική συνεργασία με τη ΔΕΘ – ΗΕLEXPO, την έκθεση HOTELIA – PHILOXENIA  και τους Interiors from Greece, πραγματοποιήθηκε μια ημέρα διαλέξεων με θέμα Οικοτουρισμός, Φιλοξενία και Πρακτικές Οικολογικής Δόμησης σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα με τη συμμετοχή των Urban Soul Project, Νίκο Μπάρκα, UbuPlan office, Epmforward.gr, Blind+ Studio, Παρκοτεχνική Α.Ε.

Η διεθνής αστική-μη κερδοσκοπική εταιρεία ECOWEEK έχει ως σκοπό της την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σε θέματα περιβάλλοντος και την προώθηση των αρχών της αειφορίας μέσω του σχεδιασμού. Η ECOWEEK είναι ενεργή σε 15 χώρες και έχει δημιουργήσει δίκτυο μελών σε 54 χώρες. Η ECOWEEK ιδρύθηκε το 2005 στην Αίγινα από τον αρχιτέκτονα και σύμβουλο περιβάλλοντος Δρ. Ηλία Μεσσίνα.

Την ECOWEEK στη Θεσσαλονίκη επιμελείται και συντονίζει ηΔέσποινα Κουίνογλου, γεωπόνος και μεταπτυχιακή φοιτήτρια αρχιτεκτονικής τοπίου στο Α.Π.Θ. σε συνεργασία με την ομάδα νέων και αναγνωρισμένων επιστημόνων: Ελένη – Βασιλική Αλέξη, Λίνα-ΛούναΚαπέτα, Αποστολία Μιχαλού, Δημήτρη Νάνο, Νάταλι Νάνου, Αντώνη Σεμερτσίδη και Ευθυμία Σταματοπούλου.

Το 2015 η ECOWEEK γιόρτασε την  πρώτη επέτειος των 10 χρόνων από την ίδρυσή της με μια σειρά δράσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Φέτος, το συνέδριο ECOWEEK στη Θεσσαλονίκη ολοκληρώνει μια χρονιά γεμάτη με εκδηλώσεις, διεθνή συνέδρια και εργαστήρια στην Αθήνα, στον Αγ. Νικόλαο, στη Βοσνία, στο Κόσοβο, στη Ρουμανία, στο Ισραήλ και στην Αυστραλία.

 

Διαλέξεις 14/11, ΔΕΘ – HELEXPO, Βen Gill, Bioregional, φωτογραφία picturethisphotography.gr, Copyright ECOWEEK 2016
Διαλέξεις HOTELIA 18/11, ΔΕΘ – HELEXPO, Ειρήνη Παρίση, ΠΑΡΚΟΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε, φωτογραφία picturethisphotography.gr, Copyright ECOWEEK 2016
Photo by Spyros Karvounis (www.picturethis.gr)
Παρουσιάσεις Εργαστηρίων 19/11, W3 με τους ΜΑLVI, Παρουσίαση Άγγελος Σιαμαρης, φωτογραφία picturethisphotography.gr, Copyright ECOWEEK 2016

 

Back to Top