Τι εμπνέει τους νέους Έλληνες αρχιτέκτονες;

45 Νέοι Έλληνες Αρχιτέκτονες στις ΑΦΕΤΗΡΙΕΣ

Σάββατο 27 Μαΐου 2017
Αμφιθέατρο Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς 138)

Ώρα Έναρξης: 09.30 | Είσοδος Ελεύθερη

Από τον Παρθενώνα και τα Πλυντήρια Μετάλλων της κλασσικής – ύστερης αρχαιότητας μέχρι κατοικίες, πειραματικές δομές συλλογικής κατοίκησης, πάρκα, χώροι πολιτισμού και λουτρά, έργα μεγάλων αρχιτεκτόνων όπως οι Ικτίνος και Καλλικράτης, Andrea Palladio, Le Corbusier, Jean Nouvel, Eduardo Souto de Moura και Γιάννης Λιάπης, παρουσιάζονται ως αφετηρίες, σημεία έμπνευσης και εξέλιξης, 45 νέων Ελλήνων αρχιτεκτόνων.

Το Σάββατο 27 Μαΐου, το αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη φιλοξενεί τη νέα γενιά Ελλήνων αρχιτεκτόνων σε ένα μαραθώνιο διάλογο με τη διεθνή αρχιτεκτονική, στο πλαίσιο της 4ης διοργάνωσης της Ημερίδας “Αφετηρίες”. Η διοργάνωση είναι μια παραγωγή του αρχιτεκτονικού περιοδικού ΔΟΜΕΣ και της διαδικτυακής βιβλιοθήκης έργων ελληνικής αρχιτεκτονικής ΔΟΜΕΣ INDEXwww.domesindex.com.

Στην Hμερίδα “Αφετηρίες”, που ολοκληρώνει και τον 1ο κύκλο των αντίστοιχων διοργανώσεων, 45 Έλληνες αρχιτέκτονες κάτω των 45 χρόνων θέτουν στο επίκεντρο της δικής τους έμπνευσης και εξέλιξης, έργα μεγάλων αρχιτεκτόνων όπως, μεταξύ άλλων, του Ικτίνου και Καλλικράτη, του Andrea Palladio, του Le Corbusier, του Eduardo Souto de Moura, του Jean Nouvel, και του Γιάννη Λιάπη. Ταυτόχρονα, 10 καταξιωμένοι αρχιτέκτονες και καθηγητές Πανεπιστημίου, σχολιάζουν.

Από την αρχαιότητα έως και σήμερα και από όλο τον κόσμο, τα έργα που θα παρουσιαστούν καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα χρήσεων: κατοικίες (από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα έως και σήμερα, συμπεριλαμβομένων και κατοικιών από κινηματογραφικές ταινίες), περίπτερα εκθέσεων, μουσεία και πολιτιστικοί χώροι, εκκλησίες και ναοί, λουτρά και πάρκα.

Η Hμερίδα απευθύνεται σε αρχιτέκτονες, σχεδιαστές εσωτερικού χώρου και τοπίου, φοιτητές, καλλιτέχνες, πολιτικούς μηχανικούς αλλά και σε όσους ασχολούνται με την αρχιτεκτονική και το design.

Δείτε αναλυτικά τους συμμετέχοντες της Ημερίδας εδώ 

Μέσα από το πρόγραμμα “ΑΦΕΤΗΡΙΕΣ” έχουν παρουσιαστεί στο σύνολο 124 έργα από 190 νέους Έλληνες αρχιτέκτονες, τα οποία συγκεντρώνονται σε δύο πολυτελείς εκδόσεις. Ο πρώτος τόμος έχει ήδη κυκλοφορήσει από τις ΔΟΜΕΣ, ενώ ο δεύτερος αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο.

Δείτε τις ομιλίες από τις προηγούμενες ημερίδες εδώ: https://vimeo.com/domesindex

Back to Top