Ουτοπικές Πόλεις: Αρχιτεκτονική & Τέχνη

UTOPIAN CITIES

Η αρχιτεκτονική είναι μια μορφή τέχνης που δεσμεύτεται όσο καμία από τις επιταγές της πραγματικότητας. Με το πέρασμα του χρόνου η ανάγκη του αρχιτέκτονα να εκφραστεί έξω από τα κοινωνικά στερεότυπα, την οικονομική κρίση και κάθε είδους αλλαγές γίνεται όλο και πιο έντονη, μεγαλύτερης ζωτικής σημασίας, πιο βαθειά θεμελιωμένη με θεωρία και μανιφέστα.

Η ουτοπική σκέψη, είναι ένας όρος που πρωτοεμφανίστηκε το 1516 στο έργο του Sir Thomas More και συμβολίζει τον μη υπάρχοντα τόπο. Είναι μια σκέψη που βρίσκει εύφορο έδαφος στην αρχιτεκτονική από την περίοδο κιόλας του νεοκλασικισμού. Χαρισματικά μυαλά με ιδιαίτερη σχεδιαστική γραφή εκφράζουν μη πραγατοποιήσιμες πρακτικές, κάνουν προτάσεις με ανεπαρκή κατασκευαστική δομή για την εποχή, κάνοντας την ουτοπική αρχιτεκτονική πλέον υπαρκτή.

Στο σεμινάριο αυτό θα ανακαλύψουμε την ουτοπική θεωρία της αρχιτεκτονικής που δεν είναι μόνο μία, θα περιεργαστούμε ουτοπικές πόλεις, θα δούμε πώς η κάθε μορφή τέχνης μπαίνει σε διάλογο με αυτή την ιδιαίτερη μορφή αρχιτεκτονικής έκφρασης.

Από τον Giovanni Battista Piranesi με τα ανεκτίμητα χαρακτικά του, τον Charles Fourier, τον Tony Gamier με την «Βιομηχανική πόλη», τον Claude Nicolas Ledoux με την «Ιδανική πόλη», στον Le Corbusier, τον Constant Nieuwenhuys με το «New Babylon», τον Buckminister Fuller με το γεωδαιτικό θόλο πάνω από το Μανχάταν, τον Ιαπωνικό Μεταβολισμό με τις μεγαδομές του, τους Asymptote με το «Steel cloud project» στο Λος Άντζελες.

Η αρχιτεκτονική θα πορευτεί πλάι στην τέχνη και θα πάρουμε ανάσες ελευθερίας από αυτήν αφού άλλες μορφές τέχνης δε δεσμεύονται τόσο από τα όρια της ανάγκης. Θα διαβάσουμε τον Italo Calvino με τις «Αόρατες Πόλεις», θα δούμε τον Alejandro Jodorowsky με το «Dune», θα δούμε Moebius. Και αυτά είναι είναι μόνο ένα μικρό δείγμα από αυτά με όσα θα καταπιαστούμε.

Η αρχιτεκτονική χρειάζεται χώρο για δράση. Όμως, δεν είναι πάντα εύκολο να βρει το χώρο αυτό μιας οι καιροί αλλάζουν και εμφανίζονται ανατροπές. Όπως και να έχει, ο αρχιτέκτονας θα σκιτσάρει και θα δημιουργεί ακόμα και όταν μείνει μόνο στο χαρτί.

Facebook Event εδώ
Εισηγήτρια: Αναστασία Δάλμα

Συνολική διάρκεια σεμιναρίου: 6 εβδομαδιαίες συναντήσεις
Ημερομηνία Έναρξης: Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018, 18.30-20.00
Τελευταία συνάντηση: Τρίτη 20 Μαρτίου 2018, 18.30-20.00
Κόστος συμμετοχής:
100€ + 24% ΦΠΑ
85€ + 24% ΦΠΑ (για φοιτητές & ανέργους)
Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής και η κράτηση θέσης μέσω προκαταβολής
Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις ενδιαφέροντος:
Τηλ. επικοινωνίας 210 7717544, mail: info@faro.gr, www.faro.gr, Έβρου 14, 11527

Back to Top