Βιβλιοπαρουσίαση: Μνήμη Κώστα Μάρθα

page61-01 Ανώτατη Σχολή Αρχιτεκτόνων (εκδ.), «Μνήμη Κώστα Μάρθα», 1980

Είναι βέβαια λυπηρό να πραγματοποιείται έκδοση για το συνολικό έργο ενός Αρχιτέκτονα όταν ο ίδιος δεν είναι πια κοντά μας. Είναι συγχρόνως άξιοι συγχαρητηρίων όλοι όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίηση αυτής της έκδοσης για να τιμηθεί η μνήμη του Αρχιτέκτονα – Πολεοδόμου Κώστα Μάρθα, που μέχρι το θάνατο του υπηρέτησε στην Έδρα Πολεοδομίας στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Ε.Μ.Π. Ποιος λοιπόν καταλληλότερος από έναν συνάδελφο του στην ίδια Έδρα, σαν τον Δημήτρη Φιλιππίδη θα μπορούσε καλύτερα να αναλάβει αυτό το έργο επιστήμης αλλά και αγάπης και να το φέρει στο εξαιρετικό τελικό αποτέλεσμα. Ποιος καλύτερα από τη σύζυγο του Κ. Μάρθα, την Λουϊζα Μάρθα, και ακόμη ποιος καταλληλότερος φορέας για την έκδοση τέτοιου βιβλίου από την Α. Σ. Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π. θα page61-02μπορούσε να αναλάβει τέτοια προσπάθεια.
Στον καλαίσθητο και προσεγμένα τυπωμένο τόμο περιλαμβάνονται όλα τα γραφτά του Κ. Μάρθα δημοσιευμένα ή μη προηγουμένως, επιλογή από τις αρχιτεκτονικές και πολεοδομικές του μελέτες καθώς και ορισμένα ωραιότατα δείγματα από το σχεδιαστικό-ζωγραφικό του έργο που αγνοούσαμε και που μας γέμισαν κατάπληξη και θαυμασμό.
Το σημαντικό επίτευγμα του τόμου είναι όμως, ότι με τη σύνθεση όλου αυτού του υλικού και το λιτό όσο και γεμάτο εκτίμηση για τον επιστήμονα, και φιλία για τον άνθρωπο σημείωμα του Δ. Φιλιππίδη στον άδικα και πρόωρα χαμένο συνάδελφο κατορθώνεται μια ανάλυση και συγχρόνως μια τομή στο έργο του ερευνητή αρχιτέκτονα αλλά και του δασκάλου της αρχιτεκτονικής. Μια συνολική εικόνα της πολύπλευρης προσφοράς ενός ολοκληρωμένου ανθρώπου και επιστήμονα όπως εκείνης του Κώστα Μάρθα, που όσοι σαν τον γράφοντα είχαν την τύχη να γνωρίσουν – έστω και λίγο – μπορούν ακόμη περισσότερο να εκτιμήσουν την σημαντική δουλειά που παρουσιάζεται στον τόμο.