Αρχιτεκτονικό Εργαστήριο : ΞΕΝΙΑ Φιλοξενία

Τόπος : Ξενοδοχείο Θεοξένια (πρ. Ξενία Ανδρίτσαινας), Ανδρίτσαινα Ηλείας
Ημερομηνία : 08-14/10/2016

 Cover Facebook

Θέμα

Το Ξενία της Ανδρίτσαινας (Θεοξένια) είναι σχεδιασμένο το 1959 από την αρχιτέκτονα της ομάδας του Άρη Κωνσταντινίδη στον ΕΟΤ, Καίτη Διαλεισμά. Στο ξενοδοχείο αυτό διακρίνουμε το δημιουργικό τρόπο που η αρχιτεκτόνισσα ερμήνευσε την παράδοση. Το κτίριο ακολουθεί τη μορφολογία του εδάφους με χαρακτηριστικό στοιχείο τον μεγάλο πέτρινο τοίχο που χαρακτηρίζει το κτιριακό συγκρότημα. Έτσι, το ξενοδοχείο, σε ψηλότερη στάθμη από το δρόμο, κυριαρχεί στην περιοχή συνδυάζοντας τη λιθοδομή του ισογείου με τον εμφανή σκελετό και τα μεγάλα ανοίγματα των υπόλοιπων χώρων. Έχει σχεδιαστεί με τις αρχές και τη φιλοσοφία που χαρακτηρίζει τα περισσότερα Ξενία. Οι κοινόχρηστοι χώροι όπως το lobby, το εστιατόριο κ.λπ. να μπορούν να φιλοξενούν περισσότερο κόσμο από τη δυναμικότητα των δωματίων, τα δε δωμάτια και οι λοιποί χώροι να ανταποκρίνονται σε μια ολιστική φιλοσοφία τουριστικής διαμονής.

Σήμερα, το Θεοξένια είναι από τα λίγα Ξενία που συνεχίζουν να λειτουργούν, με ιδιωτική διεύθυνση, και το μοναδικό το οποίο διατηρεί σε πολύ μεγάλο βαθμό την αρχική εσωτερική αρχιτεκτονική σχεδίαση, και μάλιστα με τους πρωτότυπους χρωματισμούς και τα έπιπλα. Αποτελείται από τους κοινόχρηστους χώρους και δύο πτέρυγες δωματίων. Η αρχική ξενοδοχειακή μονάδα (1959) είναι δυναμικότητας τριάντα δυο κλινών, την δεκαετία του ’70 προστέθηκε και δεύτερη πτέρυγα δυναμικότητας σαράντα κλινών.  

 

Στόχος

Ο στόχος του εργαστηρίου, που θα πραγματοποιηθεί στους χώρους του Θεοξένια, είναι να ανοίξει ο διάλογος –μέσα από ομιλίες, παρουσιάσεις και συζητήσεις– για τα Ξενία, τον ΕΟΤ και γενικά τον τουριστικό τομέα, για τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισαν και συνεχίζουν να διαδραματίζουν τα Ξενία στην εποχή μας. Οι συμμετέχοντες, βιώνοντας την εμπειρία τού να διαμένουν σε ένα Ξενία που δεν έχει αλλοιωθεί και διατηρεί την αρχική του αύρα και χρησιμοποιώντας το ως καμβά σε σχεδιαστικό αλλά και θεωρητικό επίπεδο, θα ερευνήσουν τους τρόπους με τους οποίους τα ξενοδοχεία αυτά –που αντιπροσωπεύουν μια ολόκληρη φιλοσοφία και στάση ζωής– θα μπορούσαν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και να γίνουν και πάλι τουριστικός προορισμός. Στόχος του εργαστηρίου είναι, παράλληλα με τις συζητήσεις και τις διαλέξεις, να πάρει σάρκα και οστά η όποια ιδέα για τη μετάβαση των Ξενία στη νέα εποχή με πρωταγωνιστή το Θεοξένια, το μοναδικό ίσως ξενοδοχείο της σειράς των Ξενία που διατηρεί την αρχική του ολιστική σχεδίαση σε όλα τα επίπεδα.


Συμμετοχές

Το εργαστήριο απευθύνεται σε φοιτητές αρχιτεκτονικής, νέους αρχιτέκτονες καθώς και σε ιστορικούς και ερευνητές της αρχιτεκτονικής. Η οικονομική συμμετοχή είναι 190,00€. Στο κόστος της συμμετοχής περιλαμβάνεται η διαμονή με πρωινό, Wifi, Αίθουσα εργαστηρίου, φάκελο συμμετέχοντα και μια ετήσια Gold συνδρομή στο αρχιτεκτονικό περιοδικό GreekArchitects. Ο μέγιστος αριθμός συμμετοχών είναι 40 άτομα.
Στο πλαίσιο του επταήμερου εργαστηρίου θα πραγματοποιηθούν ομιλίες, συζητήσεις και διαλέξεις σχετικά με το θέμα του εργαστηρίου, από διδάσκοντες αρχιτεκτονικής των πολυτεχνικών σχολών, ιστορικούς της αρχιτεκτονικής και αρχιτέκτονες πεδίου. Σε όλη τη διάρκεια του εργαστηρίου οι ομάδες εργασίας θα παρακολουθούνται από Πανεπιστημιακούς καθηγητές αρχιτεκτονικής καθώς και από δύο καθηγητές της σχολής Βακαλό Art & Design.

 

Αρχιτεκτονικό Εργαστήριο : ΞΕΝΙΑ Φιλοξενία. Τα Ξενία στο παρελθόν, παρόν και μέλλον του ελληνικού τουρισμού.
Τόπος : Θεοξένια (πρώην Ξενία Ανδρίτσαινας), Ανδρίτσαινα Ηλείας
Διάρκεια : 7 ημέρες, 08-14/10/2016
#XENIAfiloxenia, #xenia, #andritsaina, #greekarchitects
Περισσότερες πληροφορίες : www.greekarchitects.gr

Αιτήσεις συμμετοχής έως 30 Ιουνίου 2016
Η αίτηση μαζί με το αποδεικτικό κατάθεσης ποσού €60,00 να σταλεί μέχρι 30 Ιουνίου 2016 στο mail oikonomou@greekarchitects.gr, με τίτλο “Ξένια Φιλοξενία”-όνομα συμμετέχοντα.
Το αποδεικτικό της κατάθεσης του υπολοίπου ποσού των €130,00 να σταλεί μέχρι 31 Αυγούστου 2016.

Βρείτε την αίτηση συμμετοχής (.doc) ΕΔΩ
Χρονοδιάγραμμα
10 Μαΐου 2016 : Ανακοίνωση εργαστηρίου.
30 Ιουνίου 2016 : Kατάθεση αίτησης συμμετοχής με την καταβολή €60,00
15 Ιουλίου 2016 : Ανακοίνωση προκαταρκτικού προγράμματος
31 Αυγούστου 2016 : Kατάθεση του υπόλοιπου ποσού €130,00 και κατοχύρωση της θέσης στο εργαστήριο.
Αρχές Σεπτεμβρίου 2016 : Ανακοίνωση αναλυτικού προγράμματος
8 – 14 Οκτωβρίου 2016 : Διάρκεια Εργαστηρίου

Το εργαστήριο οργανώνεται από το αρχιτεκτονικό περιοδικό GreekArchitects
σε συνεργασία με το ξενοδοχείο Θεοξένια (πρώην Ξενία Ανδρίτσαινας).
Τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής
και υποστηρίζεται από την Σχολή Βακαλό Art & Design  και τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

xenia.filoxenia.2016.04.01 xenia.filoxenia.2016.04.02 xenia.filoxenia.2016.04.03 xenia.filoxenia.2016.04.05

Back to Top