LONDON DESIGN FESTIVAL 2018: 5 καινοτόμα εκθέματα

Καινοτόμες τεχνολογίες που χαρακτηρίζονται από βιωσιμότητα ήταν τα βασικά στοιχεία 5 εκθεμάτων που ξεχώρισαν στο LDF18.

Το London Design Festival 2018 πραγματοποιήθηκε από τις 15 έως τις 23 Σεπτεμβρίου. Αυτή τη χρονιά υπήρχαν 6 νέες επίσημες Κατηγορίες Design (West Kensington, Marylebone, Fitzrovia, Victoria & Regent Street & St Jame’s),φτάνοντας συνολικά τις 11. Φαίνεται, λοιπόν, ότι σε λίγα χρόνια το LDF θα εξαπλωθεί σε ολόκληρη την πόλη καθορίζοντας σε μεγάλο βαθμό την πορεία του κλάδου και των τάσεων που τον χαρακτηρίζουν.

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο που παρατηρήθηκε φέτος είναι ότι η βιωσιμότητα ήταν μια μεγάλη τάση στο design, ενώ υπήρχε μια ιδιαίτερη σχέση με την παγκόσμια ευεξία και την εξέλιξη της τεχνολογίας. Γι ‘αυτό ξεχώρισαν 5 εκθέματα που παρουσιάζονται παρακάτω, προσφέροντας έναν πλήρως καινοτόμο αέρα στον κλάδο του design.

Multiply / London Design Festival 2018

Το Multiply είναι μια διαδραστική βιώσιμη εγχώρια αρχιτεκτονική που παρουσιάστηκε στην αυλή του Sackler στο μουσείο V & A και σχεδιάστηκε από τον Waugh Thistleton Architects, σε συνεργασία με την AHEC και την Arup. Συνδύασαν τη βιώσιμη αμερικανική τουλίπα με καινοτόμες μεθόδους δομικών στοιχείων και κατασκευών, με στόχο να δώσουν μια πρακτική λύση για την πιεστική ανάγκη στέγασης και την επείγουσα ανάγκη για την καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος.

Bottletop: World’s first 3D Printed Store / London Design Festival 2018

Η Bottletop είναι ένα εμπορικό σήμα που γεννήθηκε το 2002 με στόχο τη δημιουργία προϊόντων που “συνδυάζουν τεχνικές παραγωγής από ποικίλους πολιτισμούς με μοναδικό design και τα καλύτερα υλικά αειφόρου προέλευσης”. Στο LDF18 φιλοξένησαν εκδηλώσεις στο πρόσφατα προωθημένο κατάστημα Flagship στην Regent Street του Λονδίνου, όπου πωλούν σακούλες και άλλα προϊόντα που κατασκευάζονται κυρίως από μπιμπερό. Προφανώς το κατάστημα έπρεπε να είναι βιώσιμο, έτσι και δημιούργησαν το πρώτο παγκοσμίως “τυπωμένο” κατάστημα χρησιμοποιώντας Ανακυκλωμένο Πλαστικό. Το αποτέλεσμα είναι αρκετά εντυπωσιακό και οι τοίχοι είναι διαμορφωμένοι έτσι ώστε να δημιουργούν αδιάβροχες κρεμάστρες για τις τσάντες.

Skandium: The Eco Townhouse / London Design Festival 2018

Η Skandium είναι ηγετική εταιρεία που προμηθεύει σκανδιναβικά προϊόντα σχεδιασμού, με πολλά καταστήματα σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό το έτος αποφάσισαν να μετατρέψουν τη ναυαρχίδα των τετραώροφων αρχοντικών τους στο Νότιο Κένσινγκτον σε σκανδιναβικό οικολογικό σπίτι. Η ιδέα ήταν να παρουσιαστούν μόνο τα σκανδιναβικά σήματα με ένα επίπεδο «ηθικής δέσμευσης», το οποίο θα μπορούσε να χαρακτηρίζεται αποκλειστικά από αειφόρα υλικά, σε υπεύθυνες πρωτοβουλίες κατασκευής. Κάθε κομμάτι συνοδεύτηκε από την ατομική του ιστορία βιωσιμότητας.

Please feed the Lions / London Design Festival 2018

To Please Feed The Lions είναι μια διαδραστική εγκατάσταση από τον καλλιτέχνη Es Devlin. Πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Τραφάλγκαρ και σε συνεργασία με την Google Arts & Culture. Αυτοί εργάστηκαν για την τεχνητή νοημοσύνη για να δημιουργήσουν έναν αλγόριθμο μάθησης ικανό να μετατρέψει τυχαίες λέξεις σε ποιήματα. Στη συνέχεια τοποθέτησαν ένα πέμπτο κόκκινο λιοντάρι στη βάση της στήλης του Νέλσον, που βλέπει προς την Εθνική Πινακοθήκη. Το νέο λιοντάρι θα μπορούσε να «τροφοδοτηθεί» από λέξεις που επιλέχθηκαν από το κοινό και τις συνένωσε σε ποιήματα τα οποία εμφανίστηκαν σε LED οθόνες που είχαν ενσωματωθεί στο στόμα του και τροφοδοτούνταν από το φως της ημέρας.

A Fountain for London / London Design Festival 2018

Το A Fountain for London είναι ένα έργο της εταιρίας The London Fountain Company. Οι ιδρυτές, ο Charles Asprey και η επιμελήτρια Jane Withers, ήθελαν να μειώσουν τη χρήση πλαστικών μπουκαλιών μίας χρήσης παρέχοντας δωρεάν πόσιμο νερό. Κατά τη διάρκεια του LDF18 συνεργάστηκαν με τον σχεδιαστή Μιχαήλ Αναστασιάδη και παρουσίασαν το πρώτο πρωτότυπο μιας βρύσης που θα εγκατασταθεί σύντομα στους δρόμους του Λονδίνου.

της Βασιλικής Πούλου

Back to Top