Ιστορική καπναποθήκη έγινε παραδοσιακό ξενοδοχείο

Η ιστορική καπναποθήκη Hermann Spierer του 1924, σύμβολο της Δράμας στη Βόρεια Ελλάδα, από την εποχή της ευρωστίας της ως καπνοπαραγωγικού κέντρου, παρέμεινε ουσιαστικά σε αχρηστία από το 1974 έως το 2016. Το επιβλητικό κτίσμα μετατράπηκε σε παραδοσιακό ξενοδοχείο πολυτελείας το Hydrama Grand Hotel από τον επιχειρηματία κ. Μανώλη Λεδάκη και επιτεύχθηκε η λειτουργική αξιοποίηση του και επανένταξη του στην καθημερινότητα της πόλης.

Hydrama Grand hotel

Η καπναποθήκη Spierer χτίσθηκε το 1924 από τον Αυστριακό αρχιτέκτονα Konrand von Vilas για τον Ελβετό καπνοβιομήχανο Herman Spierer. Το κτίριο είναι ένα διατηρητέο μνημείο 7.500τμ, βιομηχανικής αρχιτεκτονικής των αρχών του Μεσοπολέμου με επιβλητικά σαλόνια επεξεργασίας και χώρους ωρίμανσης του καπνού.

Η χρηματοδότηση του έργου εξασφαλίστηκε από το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» του ΕΣΠΑ 2007-2013 με προϋπολογισμό 15.073.500 εκατ. ευρώ (εθνική συμμετοχή 1,2 εκατ. και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση 6,8 εκατ. ευρώ), από ίδια κεφάλαια και από δανειοδότηση από την Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος Α.Ε. στα πλαίσια του ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού εργαλείου JESSICA.

Ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου, κος Μανώλης Λεδάκης δήλωσε σχετικά: «Παρ’όλες τις δυσκολίες και τα εμπόδια που παρουσιάστηκαν στην φάση της κατασκευής του έργου, το έργο ολοκληρώθηκε και το ξενοδοχείο, παραμένει ένα στολίδι για την πόλη και τον νομό, όντας, πόλος έλξης για τους επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό».

Γενικές πληροφορίες

  • 55 μόνιμες θέσεις εργασίας
  • 16.000 επισκέπτες το χρόνο
  • Διατηρητέο Μνημείο από το Υ.ΠΕ.Χ.Ω.Δ.Ε και Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού
  • Δικτύωση με ανάλογα ιστορικά μνημεία στην Ελλάδα και την Ευρώπη και ανάπτυξη διαπολιτισμικού διαλόγου

Συντονιστής: Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης
Χρηματοδοτήσεις της ΕΕ: EUR 1 900 000
Εταίροι: ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΑΧΥΔΟΜΗ
Τόπος: Ελλάδα, Δράμα
Χρονικό πλαίσιο: 2006 – 2016

 

 

Άρθρο από το Online Magazine:
Back to Top