της Χαράς Φρουδαράκη, tvxs*
Φανταστείτε ένα σπίτι που κρέμεται από έναν γκρεμό, βλέπει το γαλάζιο του Αιγαίου, τη «γέφυρα» που ενώνει την Ευρώπη με την Ασία, ένα «σπίτι-χαμαιλέοντας» που έχει σκοπό να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ιδιοκτητών του, αλλά με σεβασμό στο περιβάλλον.
Ο λόγος για την Casa Brutale, το αρχιτεκτονικό σχέδιο της ομάδας Open Platform for Architecture (OPA), πίσω από την οποία βρίσκεται ο Λαέρτης-Αντώνιος Αντο Βασιλείου και ο Παντελής Καμπουρόπουλος.
Αυτό το «όχι συνηθισμένο σπίτι» θα κατασκευαστεί στα «έγκατα» του γκρεμού με πισίνα στην ταράτσα και θέα το Αιγαίο, ενώ τα υλικά που θα αποτελέσουν την πρώτη ύλη της δημιουργίας αυτής θα είναι το τσιμέντο, το γυαλί και το ξύλο. Στο φιλόδοξο αυτό αρχιτεκτονικό project, αναφέρθηκε η βρετανική εφημερίδα, Daily Mail, «η Ελλάδα μπορεί αυτή την περίοδο να βρίσκεται εν μέσω οικονομικής κατάρρευσης, αλλά λίγα μοιάζουν ικανά να μπορούν να φρενάρουν αυτό το φιλόδοξο νέο αρχιτεκτονικό project».
Σύμφωνα με τους αρχιτέκτονες, Λαέρτη-Αντώνη Βασιλείου και Παντελή Καμπουρόπουλο, η κατοικία Casa Brutale είναι αποτέλεσμα των αρχιτεκτονικών τους εμπειριών και η αποτύπωση των αρχιτεκτονικών εμμονών τους στο χαρτί. «Φυσικά, υπήρξαν παρόμοιες ιδέες αλλά, ακόμη, δεν έχουμε καταφέρει να υλοποιήσουμε κάτι ανάλογο. Προσπαθούμε για το συγκεκριμένο και τελικά ίσως και να το δούμε πραγματοποιημένο. Κυρίως υπήρξε φετίχ για εμάς. Αυτό μάλιστα είναι κάτι που μας χαρακτηρίζει πολύ έντονα και τους δύο σαν αρχιτέκτονες. Oι αισθητικές μας εμμονές πολλές φορές μας παρασύρουν και αυτό κάνει πιο ευχάριστη και απελευθερωτική τη δουλειά μας».
(*) Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο: tvxs.gr