Summary: προκατ δομικά συστήματα



Οι απαιτήσεις για αυτό το έργο καθορίστηκαν με τόλμη από την αρχή: η κατασκευή θα πρέπει να είναι γρήγορη, οικονομικά αποδοτική και να αλλάζει με την πάροδο του χρόνου, γεγονός που ώθησε το στούντιο να χρησιμοποιήσει προκατασκευασμένα στοιχεία και να αφήσει τμήματα του έργου ακαθόριστα, θεωρώντας την αμεσότητα, την ευελιξία και τη βελτιστοποίηση πόρων ως βασικά ζητήματα.

Η στρατηγική ήταν ξεκάθαρη: ένα ισόγειο επίπεδο για το πρόγραμμα πολλαπλών υπηρεσιών που συνδέεται με τον δημόσιο χώρο, στεμμένο από τις μεμονωμένες οικιστικές μονάδες (έξι καμπίνες των 45 τ.μ.). Λόγω των διαφορών μεταξύ αυτών των δύο προγραμμάτων, δημιουργήθηκε μια ανεξάρτητη πρόσβαση για κάθε ένα, τοποθετώντας τα σε διαφορετικά επίπεδα και εκμεταλλευόμενοι την κλίση του φυσικού εδάφους.

Το ισόγειο διαμορφώνεται από προκατασκευασμένες πλάκες και δομικά πάνελ στην εξωτερική περίμετρο. Αυτή η περιοχή σχεδιάστηκε με πολύ ευέλικτο τρόπο: είναι δυνατόν να προστεθούν ή να αφαιρεθούν διαμερίσματα ή ολόκληρο το δάπεδο να λειτουργεί ως ένας μεγάλος ανοιχτός χώρος. Έτσι, οι χρήστες μπορούν να προσαρμόσουν το χώρο ανάλογα με τις ανάγκες τους.

 

Ο πρώτος όροφος αποτελείται από όλες τις μονάδες του συστήματος Gomos. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο μέγιστος επιτρεπόμενος χώρος ήταν αρκετά μικρός, ο απαιτούμενος κενός χώρος χρησιμοποιήθηκε για το διαχωρισμό των οικιστικών μονάδων. Σχεδιασμένο και αδειοδοτημένο ως συλλογικό κτίριο κατοικιών, με αυτό το χαρακτηριστικό, αυτό το έργο προσφέρει τα κύρια πλεονεκτήματα των μονοκατοικιών: σαφώς εξατομικευμένες εισόδους και πλήρη ηχομόνωση μεταξύ των διαφόρων μονάδων.

Σε ολόκληρο το κτίριο, το δομικό υλικό – προκατασκευασμένο σκυρόδεμα – εκτίθεται άμεσα, χωρίς επιπλέον φινίρισμα, μειώνοντας έτσι τους πόρους, το ανθρώπινο δυναμικό, και τις πρακτικές, που συμμετέχουν στη διαδικασία κατασκευής και, κατά συνέπεια, μειώνοντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του. Αυτή η προσέγγιση έχει άμεση επίδραση στην επιτάχυνση της διαδικασίας κατασκευής: όλα τα δομικά της υλικά είναι πλήρως προετοιμασμένα στο εργοστάσιο και συναρμολογούνται γρήγορα επί τόπου, λειτουργώντας ταυτόχρονα ως στοιχεία δομής, μόνωσης και επένδυσης.

 

Architecture: SUMMARY
Team:
Project Leader – Samuel Gonçalves
Architects – Samuel Gonçalves, Inês Rodrigues, João Meira, Gonçalo Vaz de Carvalho
Engineering: FTS, Technical Solutions
Prefabrication and Assembly: Farcimar, Soluções em Pré-Fabricados de Betão
Category: Multi-services + Housing
Status: Built
Construction Area: 998 m2
Predominant Material: Reinforced concrete
Location: Vale de Cambra, Portugal
Client: Private