Το βραβείο «Winner» των «German Design Awards»

Με το βραβείο «Winner» των «German Design Awards 2020» στην κατηγορία Architecture τιμήθηκε το αρχιτεκτονικό γραφείο POTIROPOULOS+PARTNERS για το έργο του «Active Materiality – Συγκρότημα Παραθεριστικών Βιλών» στο Πόρτο Χέλι»

Το βραβείο «Winner» των «German Design Awards 2020» απονέμεται από το «German Design Council» σε καινοτόμα έργα που προάγουν το design και διαμορφώνουν το σύγχρονο τοπίο της αρχιτεκτονικής διεθνώς.

Με το βραβείο «Winner» των «German Design Awards 2020», στην κατηγορία Architecture, τιμήθηκε το αρχιτεκτονικό γραφείο «Potiropoulos+Partners» για το έργο του «Active Materiality – Συγκρότημα Παραθεριστικών Βιλών στο Πόρτο Χέλι». Το συγκεκριμένο project έλαβε το α’ βραβείο μετά την διενέργεια «κλειστού» αρχιτεκτονικού διαγωνισμού μεταξύ τεσσάρων Ελληνικών και ξένων αρχιτεκτονικών γραφείων, που προκήρυξε ο developer – πολυεθνικό group που δραστηριοποιείται και στον χώρο του real estate – προκειμένου να επιλέξει αρχιτέκτονα.

Ως προς το αρχιτεκτονικό concept, και μέσω της γεωμυθολογικής προσέγγισης, o σχεδιασμός συνδέει τον μύθο της Λερναίας Ύδρας με τα φυσικά τοπολογικά χαρακτηριστικά της Αργολίδας. Κατά μία ερμηνεία η Λερναία Ύδρα συμβολίζει την υδρολογία του συγκεκριμένου γεωγραφικού χώρου, ενώ η μάχη του Ηρακλή μαζί της την προσπάθεια του ανθρώπου να τιθασεύσει τα δεινά που τον απειλούσαν από τα τοπικά φαινόμενα, όπως ήταν η επιβλαβής παρουσία του έλους της Λέρνης. Στο έργο του Raphael Lamar West: «Hercules Slaying the Hydra», αποτυπώνεται ακριβώς η ένταση της προσπάθειας του ανθρώπου καθώς αναμετριέται με τη φύση. Έτσι, πέρα από την μυθολογική διάσταση, δεν μπορεί παρά να παρατηρήσει κάποιος, εδώ, την συγκυριακή ομοιότητα των «σχημάτων» στη ζωγραφική του West με εκείνα της τοπογραφίας στην περιοχή του project.

Η αρχιτεκτονική «ιδέα» αποδίδει, σε πραγματολογικό και συμβολικό επίπεδο, αφενός τον κυματοειδή χαρακτήρα του εδαφικού ανάγλυφου του Τόπου, και αφετέρου την ιστορική μεταφορά, «σκηνοθετώντας» στον χώρο κτιριακούς όγκους σε «κίνηση», σαν πέτρινα λαξεύματα σε μεγάλη κλίμακα, που αποτελούν αναπόσπαστη συνέχεια του φυσικού πανοράματος. Στο σημείο τομής της ιστορικής μνήμης με το τοπιακό ιδίωμα – όπως σχηματοποιείται στον προτεινόμενο σχεδιασμό – γεννιέται μία αρχιτεκτονική που μπορεί να κινητοποιήσει τις αισθήσεις και τα συναισθήματα, διατυπώνοντας έναν αρχιτεκτονικό λόγο οικείο και ωστόσο αναπάντεχο, σαφή και επίσης ευρηματικό, λιτό και μαζί αφηγηματικό, «αρχέγονο» και σύγχρονο ταυτόχρονα.

Τα «German Design Awards» απονέμονται από το «Γερμανικό Συμβούλιο Σχεδιασμού» (German Design Council). Στόχος του Συμβουλίου είναι να εντοπίσει και να παρουσιάσει τάσεις του σχεδιασμού, που μπορούν να αναδείξουν το μέλλον της αρχιτεκτονικής και του design. Κάθε χρόνο η κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους, απονέμει βραβεία επιλέγοντας καινοτόμες προτάσεις μέσα από πλήθος έργων υψηλού επιπέδου απ’ όλο τον κόσμο. Τα «German Design Awards», που ξεκίνησαν το 2012, συγκαταλέγονται μεταξύ των πλέον έγκριτων διαγωνιστικών θεσμών διεθνώς στον χώρο του design.

Back to Top