Συγκρότημα εξοχικών κατοικιών – Πελοπόννησος

ACTIVE MATERIALITY

Συγκρότημα εξοχικών κατοικιών στην Πελοπόννησο από την Potiropoulos + Partners

μετά από τη διενέργεια σχετικού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού με πρόσκληση όπου πήρε το α’ βραβείο 

Οι εξοχικές κατοικίες ξεχωρίζουν για την πλαστικότητα της μορφής τους, αντλώντας έμπνευση από την καμπυλόσχημη δομή της πελοποννησιακής υπαίθρου, που θυμίζει «πίνακα γήινων κυμάτων»

 

Το συγκρότημα εξοχικών κατοικιών θα κατασκευαστεί σε γνωστό παραθαλάσσιο θέρετρο στην Πελοπόννησο και απευθύνονται σε Έλληνες και ξένους αγοραστές. Το υπογράφει η Potiropoulos+Partners, κερδίζοντας τον σχετικό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό.

Η αρχιτεκτονική «ιδέα» αποδίδει, σε πραγματολογικό και σημειολογικό επίπεδο, αφενός τον καμπυλόσχημο χαρακτήρα του εδαφικού ανάγλυφου του Τόπου, και αφετέρου την ιστορική μεταφορά του μύθου της Λερναίας Ύδρας*, «σκηνοθετώντας» στον χώρο κτιριακούς όγκους σε «κίνηση», σαν πέτρινα λαξεύματα, σε ανθρώπινη κλίμακα, που αποτελούν αναπόσπαστη συνέχεια του φυσικού τοπίου.  Οι γλυπτές αυτές μορφές των κατοικιών, καθώς ανιχνεύουν το περιβάλλον στο οποίο εντάσσονται αναζητώντας τον χώρο τους, μοιάζουν να περιστρέφονται ή να λυγίζουν, άλλοτε να ορθώνονται και άλλοτε να χαμηλώνουν, δείχνοντας από οποιαδήποτε οπτική γωνία σαν να μεταλλάσσονται συνεχώς.

 

Η συνομιλία τους με το τοπίο που τους υποδέχεται διαπραγματεύεται συνθετικά μια διαλεκτική αφομοίωση ομοιοτήτων και διαφορών που σχετίζονται με την ύφεση και την κορύφωση, με την εξωστρέφεια και την εσωστρέφεια, με την αποκάλυψη της θέας και την δημιουργία ιδιωτικότητας. Ακόμη, με το αέναο παιχνίδι του φωτός με την σκιά, του φυσικού στοιχείου με το τεχνητό, του οργανωμένου με το φαντασιακό.

Στο σημείο τομής της ιστορικής μνήμης με το τοπιακό ιδίωμα – όπως σχηματοποιείται στον προτεινόμενο σχεδιασμό – γεννιέται μία αρχιτεκτονική που μπορεί να κινητοποιήσει τις αισθήσεις, να αναζωογονήσει το συναίσθημα, να ξεδιπλώσει στον χώρο με «θεατρικό» τρόπο την υπόσχεση μίας ζωντανής βιωματικής εμπειρίας. Διατυπώνοντας έναν αρχιτεκτονικό λόγο οικείο και ωστόσο απροσδόκητο, σαφή και επίσης ευρηματικό, λιτό και την ίδια στιγμή αφηγηματικό, αρχέγονο και σύγχρονο ταυτόχρονα.