Ξενοδοχεία με οικολογική συνείδηση

Η συνεχής αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας, η μη ορθολογική χρήση της, καθώς και η ανομοιομορφία στην παγκόσμια κατανάλωση, αποτελούν τις κύριες αιτίες της «ενεργειακής κρίσης». Η ολοένα αυξανόμενη χρήση και συχνά κατάχρηση των περιβαλλοντικών αγαθών, όπως ο αέρας, η θάλασσα, τα ρέοντα ύδατα, οι ενεργειακοί πόροι, οδήγησε στην οδυνηρή διαπίστωση, ότι τα αγαθά αυτά δεν είναι ανεξάντλητα και ως εκ τούτου δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται αλόγιστα. Σήμερα, ολοένα και περισσότερα άτομα, οργανισμοί και επιχειρήσεις έχουν διαμορφώσει οικολογική συνείδηση.

Πρόκειται, λοιπόν, για μία πράσινη τάση που έχει επηρεάσει την κατασκευή και διαχείριση πολλών ξενοδοχείων, είτε πρόκειται για την υιοθέτηση οικολογικής πολιτικής, όπως μείωση ενεργειακής κατανάλωσης, είτε για εκ θεμελίων αλλαγές, όπως κατασκευή ξενοδοχείων με φιλικά προς το περιβάλλον υλικά. Το πράσινο κίνημα, πέρα από την κοινωνική του σημασία, θεωρείται μία ευκαιρία ανάπτυξης, καθώς μέσα στα επόμενα χρόνια θα αυξηθούν αρκετά οι πωλήσεις προϊόντων-υλικών φιλικών προς το περιβάλλον, ενώ ενισχύεται η δημοτικότητα των επιχειρήσεων που το υιοθετούν.
Ένα ξενοδοχείο για να λειτουργήσει σύμφωνα με τις σύγχρονες οικολογικές επιταγές είναι σημαντικό να ακολουθήσει τα παρακάτω βήματα:

1. Υιοθέτηση Περιβαλλοντικής Πολιτικής
Πρωτίστως, είναι απαραίτητο να αναπτυχθεί μία περιβαλλοντική πολιτική, όπου θα καταγράφονται οι ενέργειες που πρέπει να προηγηθούν, για να γίνει το ξενοδοχείο… πράσινο! Πρόκειται, λοιπόν, για τη δημιουργία μιας λίστας αλλαγών, που να αφορούν σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων του ξενοδοχείου, από αγορά προϊόντων φιλικών προς το περιβάλλον, μέχρι μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης.

2. Συνεχής Επιμόρφωση
Χρόνο με το χρόνο γίνεται ακόμη επιτακτικότερη η ανάγκη οικολογικής συνείδησης, γι’αυτό και διεξάγονται πολυάριθμες έρευνες για την καλύτερη, γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη προστασία του περιβάλλοντος. Στην προκειμένη περίπτωση, χρειάζεται καταρτισμένο προσωπικό που να ενημερώνεται για τις νέες τάσεις, όπως νέα οικολογικά προϊόντα κ.λ.π., ενώ προτείνεται η πρόσληψη / ορισμός υπεύθυνου ο οποίος θα ασχολείται αποκλειστικά με την οικολογική δραστηριοποίηση του ξενοδοχείου.

3. Marketing
Δεν αρκεί απλά η υιοθέτηση περιβαλλοντικής πολιτικής, αλλά χρειάζεται και η γνωστοποίησή της, η προβολή της δηλαδή στους πελάτες μέσω ενός ανανεωμένου προγράμματος Marketing.
Στην προκειμένη περίπτωση, χρειάζεται να προβληθεί το πράσινο μήνυμα του ξενοδοχείου μέσω της διαφήμισης σε περιοδικά, έντυπα και on line, του web site του, των e-mails, prospectus, …

Παραθέτουμε ενδεικτικά 2 φιλικά προς το περιβάλλον ξενοδοχεία:

Eaton Smart Hotel, Hong Kong

Eaton

Το ξενοδοχείο Eaton Smart υποστηρίζει την προστασία του περιβάλλοντος και την κοινωνική ευαισθησία. Ειδικότερα επιδεικνύει μέριμνα για τον περιορισμό του περιβαλλοντικού αποτυπώματος με την ελαχιστοποίηση της ενέργειας,
της κατανάλωσης νερού και της παραγωγής αποβλήτων, ενισχύοντας ταυτόχρονα τη βιωσιμότητα των τοπικών κοινωνιών μέσα από την υποστήριξη των τοπικών ΜΚΟ, εθελοντικών υπηρεσιών και φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων. Βραβεύτηκε με το EarthCheck Silver Certification και πήρε τον τίτλο του «Best Eco Hotel in Hong Kong» στα Hotel Awards 2012, του HotelClubTM.

Ας δούμε κάποιες από τις πιο σημαντικές ενέργειές του:
1. Τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας
2. Ενίσχυση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας
3. Αποφυγή ενεργειών που προκαλούν ρύπανση
4. Μείωση στη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος
5. Μείωση κατανάλωσης χαρτιού
6. Προτίμηση αγοράς οικολογικών προϊόντων
7. Ανακύκλωση αποβλήτων τροφίμων
8. Πρόσληψη ενός Υπευθύνου Περιβάλλοντος
9. Πρόσληψη κατοίκων της περιοχής
10. Συμμετοχή του προσωπικού σε κοινοτικά προγράμματα

Δημόσιοι χώροι
• Πράσινο Τείχος στο λόμπι: Το πράσινο τοίχος διαθέτει 3.600 φυτά Sansevieria Trifasciata, που βοηθούν στη μείωση της ταχύτητας του αέρα και δημιουργούν ένα υγιέστερο περιβάλλον για τους επισκέπτες του ξενοδοχείου.
• Μπαμπού δάπεδα και τοίχοι: Τα μπαμπού είναι βιώσιμο υλικό και μπορεί εύκολα και γρήγορα να ξανα-μεγαλώσει. Είναι ανθεκτικό, φιλικό προς το περιβάλλον και απαιτεί λιγότερη επεξεργασία σε σχέση με το σκληρό ξύλο.
• Φωτισμός με υψηλότερο συντελεστή Ενεργειακής απόδοσης
• Φυσικός φωτισμός
• Ανάκτηση θερμότητας
• Αυτόματη μπαταρία (βρύση) με αισθητήρες
• Οχήματα με υψηλότερο συντελεστή ενεργειακής απόδοσης

Δωμάτια
• Επαναχρησιμοποίηση σεντονιών και πετσετών από τον ίδιο πελάτη
• Φωτισμός με υψηλότερο συντελεστή Ενεργειακής απόδοσης
• Καζανάκια τουαλέτας με λιγότερη κατανάλωση νερού
• Ντουζιέρες χαμηλής ροής
• Ανακύκλωση

Εκδηλώσεις
• Οι «πράσινες» επιλογές παρέχονται και σε επίσημα δείπνα. Οι επισκέπτες προτρέπονται να αντικαταστήσουν το πιάτο σούπας από πτερύγια καρχαρία με άλλο μενού, έτσι ώστε να επιτευχθεί μια ισορροπία μεταξύ της κινέζικης παράδοσης και των περιβαλλοντικών ανησυχιών. Το ιαπωνικό εστιατόριο του ξενοδοχείου (Yagura) πρωτοπορεί στην προσπάθεια να σταματήσει την πώληση του ερυθρού τόνου που είναι είδος υπό εξαφάνιση λόγω της υπεραλίευσης.
• Πράσινη Εορταστική περίοδος: Το χριστουγεννιάτικο δέντρο κατασκευάζεται από ανακυκλώσιμα υλικά, όπως εφημερίδες, πλαστικά μπουκάλια και ρολά χαρτιού τουαλέτας.


ITC Gardenia Hotel, Bengaluru (India)

Lotus-Pavilion-itc - Copy

Πρώτη αλυσίδα ξενοδοχείων στον κόσμο, πιστοποιημένη με LEED ® (Leadership in Energy and Environmental Design). Συγκεκριμένα, το ITC Gardenia προστατεύει το περιβάλλον με:

1. Την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας (αιολικής και ηλιακής) με το 25% των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας να καλύπτεται από ανανεώσιμες πηγές. Το θερμό νερό που παράγεται με τη χρήση της ηλιακής ενέργειας στην αλυσίδα των ξενοδοχείων είναι ισοδύναμο με τη μέση κατανάλωση ζεστού νερού 6.000 νοικοκυριών!
2. Τη χρήση ενισχυμένων τζαμιών που ελαχιστοποιούν την ηλιακή θερμότητα, μειώνοντας έτσι τη χρήση του κλιματιστικού.
3. Τη χρήση LED φωτιστικών στα δωμάτια και τους κοινόχρηστους χώρους, που έχουν καλύτερη ενεργειακή απόδοση αλλά είναι και πιο υγιεινά.
4. 100% μείωση στην κατανάλωση νερού για συστήματα κλιματισμού.
5. Χρήση επεξεργασμένου ανακυκλωμένου νερού στην κηπουρική, με αποτέλεσμα, τη μείωση κατανάλωσης νερού κατά τουλάχιστον 50% κάτω από το σημείο αναφοράς LEED®.
6. Τη χρήση έως και 60% ανακυκλώσιμων ειδών στα δωμάτια.
7. Τη χρήση χρωμάτων Low VOC (με χαμηλό ποσοστό Πτητικών Οργανικών Ενώσεων).
8. Τη μετατροπή οργανικών αποβλήτων σε λίπασμα για την κηπουρική και την επαναχρησιμοποίηση έως και 99% των στερεών αποβλήτων μέσω προγραμμάτων ανακύκλωσης.
9. Τη χρήση θερμικών ηλιακών συστημάτων για την παραγωγή ζεστού νερού και ατμού, βοηθώντας στη μείωση της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων.
10. Τη χρήση αυτοματοποιημένου ελεγκτή της υγρασίας και της θερμοκρασίας του δωματίου για την εξοικονόμηση ενέργειας.
Οι πρωτοβουλίες αυτές συμβάλλουν στην εξοικονόμηση έως και 40% της ενέργειας που καταναλώνεται συνήθως στα ξενοδοχεία σύμφωνα με διεθνείς αναφορές, χωρίς συμβιβασμούς στην άνεση των επισκεπτών.

Πηγή: hoteldesign.gr

Back to Top