Με τυποποιημένα στοιχεία

page75_01  Σπίτι για μια οικογένεια 5 ατόμων στο Λονδίνο.
Αρχιτέκτονες: Michael και Patty Hopkins 

«Υπήρξαμε τυχεροί – λένε οι αρχιτέκτονες – βρήκαμε ένα οικόπεδο με φάτσα 14m σ’ ένα πολύ όμορφο δρόμο του Λονδίνου, κάτι όχι και πολύ εύκολο. Πουλήσαμε το παλιό μας σπίτι για να μπορέσουμε να το αγοράσουμε και έτσι πρέπει να κτίσουμε γρήγορα (και φθηνά) ένα καινούργιο. Στη γενική του φόρμα το σπίτι σχεδιάστηκε σχεδόν μόνο του, σύμφωνα με τις αρχές μας. Αποφασίσαμε ότι το σπίτι έπρεπε να είναι από μέταλλο και γυαλί, με στοιχεία ελαφρά και επαναλαμβανόμενα (όλα τυποποιημένα που να υπάρχουν στην αγορά). Τα πατώματα και οι εξωτερικοί τοίχοι έπρεπε να είναι λεπτές μεμβράνες».

Με ύψος, δύο πατώματα (κάθε όροφος με μια δική του είσοδο, στο δρόμο και στον κήπο, λόγω του διαφορετικού page75_03ύψους εδάφους), στήθηκε σ’ ένα κάναββο 4x2m που επέτρεπε την χρήση κατασκευαστικών στοιχείων ελαφρών και την αποφυγή μιας κατασκευής δευτερεύουσας, γιατί οι περιμετρικές κολώνες τοποθετημένες σε μικρή page75_02απόσταση μεταξύ τους χρησιμοποιούνται σαν βάση και στα πάνω (αδιαφανή ή διαφανή) του κλεισίματος.

 

 

Ο εσωτερικός χώρος, ένας ενοποιημένος χώρος, που τον τέμνουν 8 κολώνες, μπορεί να χωρισθεί και μεταβληθεί εύκολα με τέντες «βενετσιάνες».

Τα μοναδικά χωρίσματα σταθερά και «στέρεα» είναι τα ράφια στη ζώνη των παιδιών (τριών) και του μπλοκ-κουζίνας.

 

Back to Top