Χαμηλής συντήρησης λύσεις φυτοτέχνησης

Η ενασχόληση με το τοπίο είναι μια συναρπαστική δραστηριότητα που φέρνει πολύ την ομορφιά και την ευχαρίστηση στην καθημερινή ζωή. Από την άλλη πλευρά, μπορεί να είναι απογοητευτική, ιδιαίτερα όταν η συντήρηση σας καταναλώνει περισσότερες ώρες από ό, τι θέλετε. Το ερώτημα είναι – μπορείτε να επιτύχετε ένα όμορφο εξωτερικό / εσωτερικό που ενισχύει την αξία της ιδιοκτησίας σας χωρίς να δημιουργεί έναν ακριβό, πιο έντονο πονοκέφαλο;

Φυσικά και μπορείτε! Η δημιουργία τοπίων χαμηλής συντήρησης είναι ευκολότερη από ό, τι μπορεί να φανταστείτε. Ας σας εισάγουμε σε κάποιους από αυτούς τους τρόπους.

  1. Χρησιμοποιήστε ξηροφυτικά φυτά

Πρώτον, το μεγαλύτερο βήμα που μπορείτε να κάνετε για την ελαχιστοποίηση του φόρτου εργασίας σας είναι η μείωση της κατανάλωσης νερού που απαιτείται. Για να το διασφαλίσετε αυτό, ένας από τους τρόπους είναι να χρησιμοποιήσετε την εικόνα του ξηροφυτικού τοπίου. Με αυτήν την επιλογή μειώνεται ή ακόμα και εξαλείφεται παροδικά η ανάγκη για επιπρόσθετο νερό μέσω της άρδευσης και χρησιμοποιεί όσο το δυνατόν περισσότερα (κατά προτίμηση) φυσικά, ανθεκτικά στην ξηρασία φυτά τα οποία τοποθετούνται με αποτελεσματικούς τρόπους με σκοπό την εξοικονόμηση νερού.

Οι αρχές του ξηροφυτικού τοπίου αναπτύχθηκαν στις άνυδρες περιοχές που πλήττονται από ξηρασία, τώρα όμως αποκτούν όλο και μεγαλύτερη απήχηση. Εφαρμόζονται πλέον σε όλο ή σε μέρος μιας αυλής, κατοικίας ή εμπορικού καταστήματος. Όλα τα έργα τοπίου μπορούν να επωφεληθούν από αυτή την εναλλακτική λύση. Έχει αναφερθεί πως τα ξηροφυτικά φυτά μπορούν να μειώσουν τη χρήση νερού στο τοπίο κατά  50 – 75% και να εξοικονομήσουν χρήματα για μελλοντική συντήρηση!

  1. Περιορίστε την έκταση του γκαζόν

Δεύτερον, η φροντίδα του καλοκουρεμένου γκαζόν καταναλώνει ένα μεγάλο μέρος του  χρόνου συντήρησης της αυλής σας. Ο τρόπος για να διορθωθεί αυτό είναι με την εισαγωγή φυτών που χρησιμεύουν ως εναλλακτικές λύσεις αντί για το γρασίδι. Για παράδειγμα, το τριφύλλι μπορεί να είναι μια ιδιαίτερη εδαφοκαλυπτική λύση με πολλαπλές ιδιότητες. Οι χλοοτάπητες τριφυλλιού είναι πιο ανθεκτικοί στην ξηρασία και πιο οικονομικοί. Είναι ανθεκτικοί στα έντομα και τα ζιζάνια και δεν χρειάζεται να κοπούν συχνά, γεγονός που καθιστά αυτά τα φυτά χαμηλής συντήρησης εξαιρετικά υποκατάστατα αντί για το τυπικό γκαζόν.

Επίσης, η εδαφοκάλυψη λιγότερων περιοχών με γκαζόν σημαίνει λιγότερη εργασία για εσάς. Σκεφτείτε να εντάξετε στο τοπίο σας μια πλακόστρωτη εσωτερική αυλή. Με μια καλή βάση, καταλήγει να είναι χαμηλή συντήρηση για τις επόμενες δεκαετίες. Και αν προσθέσετε μια περιοχή ψησίματος, μια τραπεζαρία και ξεχωριστό χώρο καθιστικού και ζεστασιάς, μπορεί να γίνει μια προέκταση του εσωτερικού μέρους του σπιτιού σας.

  1. Χρησιμοποιήστε υδροπονικά φυτά

Σκεφτήκατε ποτέ να καλλιεργήσετε φυτά χωρίς την χρήση χώματος; Ίσως αναρωτηθήκατε πώς είναι δυνατόν. Εάν δίνετε σε ένα φυτό ακριβώς αυτό που χρειάζεται, όταν το χρειάζεται, στο ποσό που το χρειάζεται, το φυτό θα είναι όσο το δυνατόν υγιές. Αυτό είναι πολύ πιο εύκολο με την υδροπονία απ’ ό,τι με τα φυτά που αναπτύσσονται στο χώμα. Τα υδροπονικά φυτά αναπτύσσονται σε ένα αδρανές μέσο καλλιέργειας και ένα τέλεια ισορροπημένο θρεπτικό διάλυμα προσαρμοσμένο σε pΗτο οποίο χορηγείται στις ρίζες σε μια ιδιαίτερα διαλυτή μορφή. Αυτό επιτρέπει στο φυτό να απορροφά τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για την ανάπτυξη του με πολύ λιγότερη προσπάθεια από το να αναπτυσσόταν στο χώμα όπου οι ρίζες πρέπει να ψάξουν τα θρεπτικά συστατικά και να τα εξαγάγουν.

Ακούγεται περίπλοκο; Υπάρχουν αμέτρητες μέθοδοι και παραλλαγές της υδροπονικής κηπουρικής. Η υδροπονία μπορεί να είναι τόσο απλή όσο η καλλιέργεια ενός μόνο φυτού χρησιμοποιώντας για πότισμα ένα ποτιστήρι και για κασπό έναν κουβά, χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε αριθμό αδρανών καλλιεργητικών μέσων, χωρίς αυτοματοποίηση, ηλεκτρικό ρεύμα ή φωτισμό. Φυσικά, η δυνατότητα να πάτε στην υψηλή τεχνολογία περιορίζεται μόνο από τη φαντασία και τον προϋπολογισμό σας.

Μπορείτε να έχετε τόσο την χαμηλή συντήρηση που επιθυμείτε όσο και καλό σχεδιασμό στην επόμενη τοπιοτέχνηση σας. Με αρκετή δημιουργικότητα και γνώση, οι αλλαγές δεν χρειάζεται να είναι δύσκολες ή δαπανηρές, και όμως η κάθε μια θα βελτιώσει τη συνολική εικόνα του δικού σας τοπίου – εσωτερικού ή εξωτερικού.

Ψάχνετε για λύσεις χαμηλής συντήρησης; Τώρα μπορείτε να επιλέξετε ποιες να εφαρμόσετε στο δικό σας χώρο!

Vita Verde
13th km Thessalonikis – Moudanion, Thermi
57001, P.O. Box 60-364
T: +30 2310 844846
www.vitaverde.gr

Back to Top