Κήπος: Εποχιακά φυτά ή μια ολική ανακαίνιση;

Έχετε παρατηρήσει πως ο κήπος σας δείχνει όμορφος κατά την διάρκεια μιας σεζόν, αλλά όχι και τόσο κατά την διάρκεια άλλων; Αν το δούμε βραχυπρόθεσμα, μπορείτε να πείτε πως προσθέτοντας μερικά εποχιακά φυτά είναι η λύση στο πρόβλημα.Όμως για να δείχνουν τα φυτά σας όμορφα σε κάθε εποχή, η βοήθεια ενός επαγγελματία είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας.

Γιατί θα πρέπει να προσλάβετε έναν Αρχιτέκτονα τοπίου; 

Παρά τις καλές προθέσεις, που προσανατολίζονται στην εποχιακή εμφάνιση ενός κήπου, αυτή η επιλογή θα σας κοστίσει περισσότερο χρόνο και χρήμα σε μακροπρόθεσμη βάση. Από την άλλη πλευρά, οι Αρχιτέκτονες τοπίου εκπαιδεύονται για να ερευνούν και να δημιουργούν τοπία, ως συστήματα στα οποία τα επιλεγμένα προσεκτικά φυτά ευδοκιμούν με την σωστή συντήρηση. Είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τις προβληματικές περιοχές του ακινήτου σας, καθώς και τις ευκαιρίες και να δημιουργούν ένα ισχυρό σχέδιο που να αποτυπώνει την μεγάλη εικόνα για το πώς θα μοιάζει ο υπαίθριος χώρος σας μέχρι την πιο μικρή λεπτομέρεια.

Ανάλογα με τον χώρο που διαθέτετε, ένας αρχιτέκτονας τοπίου θα δημιουργήσει ένα όραμα για έναν ωραίο οπτικά και λειτουργικό κήπο για εσάς όλο το χρόνο και θα σας δώσει την απαραίτητη καθοδήγηση σχετική με την συντήρηση του κήπου σας.

Συμβουλές για την τοπιοτέχνηση ενός ανθισμένου κήπου όλες τις εποχές 

1. Επιλογή των φυτών 

Για εκείνους που αναζητούν κήπους χαμηλής συντήρησης, που μπορούν να επιβιώσουν σε διάφορες καιρικές συνθήκες, ένας τρόπος είναι η «ανάμειξη» όμορφων ενδημικών φυτών με μερικά εξωτικά φυτά. Αυτό που θα πρέπει να προσέχουμε είναι η εναρμόνιση με το τοπίο είτε πρόκειται για εξωτικά είτε ακόμα και για τα εγγενή φυτά. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ενδημικά φυτά συχνά μειώνονται ή και πεθαίνουν μέσα στην πρώτη καλλιεργητική περίοδο μετά την εγκατάστασή τους. Η σύσταση του χώματος σε περιοχές που η φυτική γη είναι συμπαγή μπορεί να χαλάσει την όλη κατάσταση.

2. Διάταξη των φυτών 

Σε περιοχές που υπάρχουν έντονες καιρικές αλλαγές, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τις ακριβείς θέσεις των δέντρων ή των φυτών για την μείωση των λογαριασμών ενέργειας είτε για να σώσετε την περιουσία σας από εποχιακές πλημμύρες.

Η σωστή τοποθέτηση των φυτών μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε χρήματα με τη μείωση του κόστους θέρμανσης και ψύξης. Ένας πεπειραμένος Αρχιτέκτονας τοπίου ξέρει ακριβώς να επιλέξει για εσάς την τοποθέτηση για κάθε φυτό ώστε να επιτευχθούν καλύτερα αποτελέσματα.

3. Η σωστή αισθητική 

Ένας από τους τρόπους ώστε να έχει ο κήπος σας σε όλες τις εποχές μια όμορφη εμφάνιση είναι να τοποθετήσετε ένα μικρό ποσοστό από λουλούδια. Είναι καλύτερο να επιλέξετε την σύνθεση επτά πολυετών και ενός μόλις ετησίου για το χρώμα και την υφή το καλοκαίρι.

Το φθινόπωρο, ο κήπος μπορεί να φέρει συλλογές δέντρα, θάμνους, πολυετή φυτά και βολβούς. Η ομαδοποίηση των φυτών σε μάζες θα ενοποιήσει το σχεδιασμό, προσφέρει οπτική ανανέωση και παρέχει πολλά περιβαλλοντικά οφέλη.

Μπορείτε να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις, αν θέλετε να έχετε ένα υγιές και όμορφο κήπο σε αστικές περιοχές, όμως η επιτυχία έγκειται στην εύρεση ενός κατάλληλου σχεδιασμού για τον δικό σας υπαίθριο χώροώστε να φαίνεται όμορφος κάθε εποχή.

Θα θέλατε έναν ιδιαίτερο πράσινο μέρος για εσάς και την οικογένειά σας, για να απολαύσετε τα επόμενα χρόνια;

Vita Verde
13th km Thessalonikis – Moudanion, Thermi
57001, P.O. Box 60-364
T: +30 2310 844846
www.vitaverde.gr

 

Back to Top