Διεθνή Βραβεία Αρχιτεκτονικής 2019: Η απονομή των βραβείων

Τα Διεθνή Βραβεία Αρχιτεκτονικής “International Architecture Awards® 2019” αποτελούν τη μεγαλύτερη διάκριση στον τομέα της αρχιτεκτονικής τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια.

Η απονομή των βραβείων θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019 στις 19.30, στο Divani Palace Acropolis, (Παρθενώνος 19-25, περιοχή Ακρόπολη) για τέταρτη συνεχόμενη φορά. Την ίδια βραδιά  θα απονεμηθεί και το βραβείο European Prize for Architecture για το 2019.

Οι διοργανωτές, το Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design με έδρα την Γκαλένα στο Ιλινόις της Αμερικής και το European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies με έδρα το Δουβλίνο και την Αθήνα, πιστοί στο ετήσιο ραντεβού με την παγκόσμια αρχιτεκτονική κοινότητα δίνουν και φέτος το στίγμα του προγράμματος.

Από μια λίστα 350 έργων,  τα  127 που βραβεύτηκαν αναδεικνύουν τις νέες τάσεις στον σχεδιασμό και την κατασκευή κτιρίων και λοιπών κτιστών υποδομών. Η επιλογή  των νικητών έγινε στο The Department of Architecture, Vilnius Gediminas Technical University, Vilnius, Lithuania  από ομάδα Λιθουανών αρχιτεκτόνων, ακαδημαϊκών και δημοσιογράφων  με εξέχουσα επαγγελματική παρουσία στον χώρο.Την επιτροπή αποτέλεσαν οι:
• Arnoldas Gabrėnas, Architect and Associate Professor,Vilnius Gediminas
Technical   University

  • Audrius Novickas, Artist, Vilnius Gediminas Technical University
  • Rūta Leitanaitė Architecture Curator and Critic, President,
    Architecture Association of Lithuania
  • Kęstutis Lupeikis, Architect and Painter
  • Liutauras Nekrošius, Dean, School of Architecture,
    Vilnius Gediminas Technical University
  • Almantas Samalavičius, Professor at the School of Architecture,Vilnius Gediminas Technical University, Editor-in-Chief of The Journal of Architecture and Urbanism,(Routledge) and Lituanus (Chicago).
Credits: Note 1
Credits: Note 2

Credits: Note 2Μερικά από τα πολυβραβευμένα αρχιτεκτονικά γραφεία που έλαβαν μέρος στη φετινή διοργάνωση είναι των : Jürgen Mayer H’s new Museum Garage in Miami, Florida, David Chipperfield’s Royal Academy of Arts Masterplan in London, Evgeny Gerasimov’s Russky Dom (Russian House) Residential Complex in St. Petersburg, Schweger Architekten and Sergei Tchoban’s Federation Tower in Moscow, WEISS/MANFREDi’s TATA Innovation Center at Cornell Tech in New York, C.F. Møller Architects’ The Heart In Ikast in Vestergade, Denmark, Henning Larsen’s Eystur Town Hall in The Faroe Islands, Kohn Pedersen Fox Associates’ Huamu Lot 10 Tower in Shanghai, COX Architecture Pty Ltd.’s The Sir John Monash Centre Monument in Villers-Bretonneux, France, and ZGF Architects’ Google Spruce Goose, Playa Vista, California. Δείτε τα έργα τους αναλυτικά στο www.internationalarchitectureawards.com

«Τα έργα που συμμετέχουν στον φετινό κατάλογο των υποψηφίων επιλέχθηκαν βάσει του σχεδιαστικού τους οράματος, της καινοτομίας και της πρωτοτυπίας, της προσβασιμότητας και της βιωσιμότητας, της καταλληλόλητας των κτηρίων για τον σκοπό και το επίπεδο ικανοποίησης των πελατών. Είμαι ευχαριστημένος με τις φετινές επιλογές της επιτροπής διότι αναδεικνύονται αρχιτεκτονικά έργα με μεγάλη φαντασία και δημιουργικότητα», επισημαίνει ο Πρόεδρος του Chicago Athenaeum κ. Christian Narkiewicz-Laine.

Την ίδια βραδιά  θα απονεμηθεί και το βραβείο European Prize for Architecture για το 2019 στην αρχιτεκτονική εταιρία Henning Larsen Architects.  Πρόκειται για μία τιμητική διάκριση στον τομέα της Αρχιτεκτονικής που στο παρελθόν έχει απονεμηθεί σε μεγάλες προσωπικότητες της Αρχιτεκτονικής κοινότητας όπως: o Sergei Tchoban για το 2018,   η Manuelle Gautrand για το 2017, οι Lava – Laboratory for Visionary Architecture για το 2016,  ο Santiago Calatrava για το 2015, o Alessandro Mendini για το 2014, ο Μarco Casagrande για το 2013 και πολλοί άλλοι.  Πληροφορίες σχετικά με την το τιμητικό βραβείο αρχιτεκτονικής μπορείτε να βρείτε στην επίσημη σελίδα του οργανισμού www.europeanarch.eu

Henning Larsen Architects

Τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο “The City and the World”  θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου, στις 17:00  στο EUROPEAN CENTRE, Μητροπόλεως 74, στη Πλάκα με ελεύθερη είσοδο. Στην έκθεση αυτή θα παρουσιαστούν τα έργα των βραβευμένων αρχιτεκτονικών γραφείων με φωτογραφικό υλικό και videos.

Η διάρκεια της  έκθεσης  θα είναι από τις 13/9/2019 έως τις 6/10/2019.

Εγκαίνια Έκθεσης

The City and the World

EUROPEAN CENTRE, Μητροπόλεως 74, Πλάκα

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου, 17.00-19.00

Διάρκεια Έκθεσης: 13/9/2019 έως τις 6/10/2019.

Είσοδος ελεύθερη.

Τελετή Απονομής Βραβείων

International Architecture Awards 2019 – Award Ceremony

European Prize for Architecture

Divani Palace Acropolis, Παρθενώνος 19-25, περιοχή Ακρόπολη

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου, 19.30

Είσοδος μόνο με προσκλήσεις.

Όλα τα βραβευμένα έργα περιλαμβάνονται στην έκδοση με τίτλο  New International ArchitectureGlobal Design + Urbanism XIXI που επιμελείται ο πρόεδρος του οργανισμού κ. Christian Narkiewicz-Laine (εκδόσεις Metropolitan Arts Press Ltd.).

Το βιβλίο διατίθεται και διαδικτυακά στην επίσημη ιστοσελίδα του Μουσείου: www.metropolitanartspress.com.

Για περισσότερες πληροφορίες καθώς και για προσκλήσεις παρακαλώ επικοινωνήστε με την
κ. Κωνσταντίνα Γελαδάκη, Υπεύθυνη Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων στο mail,
konstadina@europeanarch.eu ή καλώντας στο 210 3428511.


Note 1

Photo 1

RING HOUSE | Agia Galini, Crete, Greece | 2016
Architects & Construction Management: decaARCHITECTURE
Client: Withheld
Site Management: George Loulakis, Charalambos Papamatheakis
Structural & MEP Engineers: GNOMON
Planting Consultant: Poppi Grammatikopoulou
Photographers: George Messaritakis, decaArchitecture
photo 2

ASTANA ARTS CENTER | Astana, Kazakhstan | 2016
Architects: Adrian Smith + Gordon Gill Architecture
Client: Levent Kutulu, SEMBOL
Photographers: Courtesy of the Architects

Photo 3

GASHOLDERS LONDON | London, United Kingdom | 2018

Architects: WilkinsonEyre
Interior Architects: Jonathan Tuckey Design
Photographers: Peter Landers
Project Management: Gardiner & Theobald
Client: Argent

Note 2

Photo 4

BEX & ARTS PAVILION | Bex, Switzerland | 2017

Architects: Montalba Architects, Inc.
Client: Bex & Arts sculpture Triennial
Contractor: Hubert SA, Guido SA
Photographer: Delphin Burtin Photographie

Photo 5

VIEIRA DE ALMEIDA & ASSOCIADOS OFFICES | Lisbon, Portugal | 2017

Architects: PMC Arquitectos
Associate Architects: OPENBOOK Architecture
Client: Vieira de Almeida & Associados
General Contractor: HCI Construções Lda.
Photographers: José Campos