ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΣ: Γράμμα του εκδότη

Ο «Άνθρωπος και ο Χώρος», λέξεις ζωτικές όσο και εξειδικευμένες, αποτελούν τον τίτλο, το περιεχόμενο και τον στόχο του περιοδικό μας. Ενός περιοδικού που έρχεται χαμηλόφωνα, μεθοδικά κι επιστημονικά, να καλύψει ένα κενό στο χώρο της  Αρχιτεκτονικής, της Πολεοδομίας και του Βιομηχανικού Σχεδίου.

Ενός περιοδικού που, από το πρώτο τεύχος του, επιδιώκει να αποτελέσει ένα όργανο αντικειμενικής πληροφόρησης, διαλόγου και κριτικής στους χώρους που προαναφέραμε: Αρχιτεκτονική, Πολεοδομία και Βιομηχανικό Σχέδιο.
Το βάρος των λέξεων «Αντικειμενικό», «Διάλογος», και «Κριτική», δεν μας διαφεύγει.
Αντίθετα μας κάνει περισσότερο υπεύθυνους, μια και δεν υπάρχει καμιά απολύτως δέσμευση με οποιαδήποτε μορφή «κυκλικού» ή «ομάδας».
Πλαίσια βέβαια υπάρχουν. Και επιστημονικά και πολιτικά. Είναι εκείνα τα πλαίσια που αυτοκαθορίζονται και από την δική μας ατομική υπόσταση και από τις πασιφανείς ανάγκες του συνόλου. Είναι τα πλαίσια που δέχονται πλατειά την προοδευτική ματιά. Που αποκλείουν μόνο το «χθες» και την παλινδρόμηση…
Δεν ερχόμαστε να σερβίρουμε έτοιμες λύσεις, ούτε να επιβάλουμε τη δική μας αλήθεια. Κρίνουμε πως είναι χρησιμότερο, μέχρι αναγκαίο, να παρουσιάζονται τα πράγματα όπως είναι. Με όλες τους τις ποικίλες και θεωρήσεις από διαφορετικές οπτικές γωνίες, ώστε να μην μείνει τίποτε αδιευκρίνιστο και σκοτεινό.
Εκτός από το «πνεύμα» του περιοδικού, ιδιαίτερη προσοχή δώσαμε και στο «σώμα» του. Στη δομή του και στην ουσιαστική, χρήσιμη, πρωτοτυπία του. Η τάση που επικρατεί τελευταία στα Αρχιτεκτονικά Περιοδικά όλου του κόσμου, είναι να παρουσιάζεται κάθε φορά ολοκληρωμένο – όσο είναι δυνατό – ένα θέμα.
Ο «Άνθρωπος και ο Χώρος» είναι ένα περιοδικό τεχνικό-επιστημονικό. Ένα περιοδικό βιβλιοθήκης. Δεν το διαβάζεις και το πετάς. Το διαβάζεις και το κρατάς. Το τοποθετείς στη βιβλιοθήκη σου σαν όργανο τωρινής πληροφόρησης και αυριανής χρησιμότητας, ίσως και έμπνευσης…
Γι’ αυτό ακριβώς, ξεκινώντας από τη διαπίστωση ότι δεν είναι καθόλου εύκολο να ψάχνεις για να βρεις ένα συγκεκριμένο θέμα, καταλήξαμε στη δυνατότητα…διάλυσης του περιοδικού! Μιας διάλυσης που αποτελεί σύνθεση, ταξινόμηση και ευκολία.
Δεν είναι καθόλου εύκολο, όταν ψάχνεις, π.χ., για Σχολική Αρχιτεκτονική και ξεφυλλίζεις όλα τα τεύχη του περιοδικού.
Γι’ αυτό ξεχωρίζουμε και αριθμούμε τα θέματα μας, δίνοντας σας τη δυνατότητα δημιουργίας ξεχωριστών «ντοσιέ». Με άλλα λόγια ενός εύκολου και λειτουργικότατου αρχείου.
Παίρνουμε σαν παράδειγμα την περίληψη του Χωροταξικού Αθηνών που δημοσιεύεται σ’ αυτό το τεύχος. Το πρώτο φύλλο θα γράφει: Χωροταξία 1.1, το δεύτερο Χωροταξία 1.2 κλπ. ένα άλλο θέμα Χωροταξίας θα πάρει αρίθμηση 2.1, 2.2, 2.3…κοκ.
Ακόμα και χρόνια μετά, μια κριτική ή ένας απολογισμός θα μπορεί να συμπληρώσει αυτό το θέμα. Μ’ αυτή τη μέθοδο μπορεί να παρουσιάσουμε ένα κτίριο σ’ ένα τεύχος, να το κριτικάρουμε σ’ ένα άλλο, να μπούμε σε επιστημονικό διάλογο και να καταλήξουμε σ’ ένα ολοκληρωμένο, χρησιμότατο αρχείο. Πολύ σύντομα θα έχουμε έτοιμα ειδικά καλύμματα για να διατηρούν οι συνδρομητές μας τα τεύχη τους σε τόμους. Και ειδικά ντοσιέ για να αρχειοθετούνται κατά κατηγορίες τα θέματα του περιοδικού.
Τα θέματα του περιοδικού χωρίζονται στα ακόλουθα τμήματα:1. ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ
2. ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ – ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ
3. ΙΣΤΟΡΙΑ – ΑΝΑΝΕΩΣΗ – ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ
4. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ
5. ΥΛΙΚΑ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Θα υπάρχουν ενημερώσεις και σε ό,τι αφορά τα σχετικά με τον κλάδο ΒΙΒΛΙΑ, ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ, ΕΚΘΕΣΕΙΣ, ΣΥΝΕΔΡΙΑ κλπ.
Ο «Άνθρωπος και Χώρος», το περιοδικό μας, θεωρεί την κριτική αναγκαία – αφού πιστεύει στο διάλογο – όσο και δύσκολη, μια και η αυθαιρεσία επικρατεί…Θα προσπαθήσουμε να γίνει η κριτική, «βήμα» στο περιοδικό μας. Βήμα υπεύθυνο, δημιουργικό, επιστημονικό.
Θα επιδιώξουμε να έχουμε πολύπλευρη, πρισματική, κριτική πάνω σε κάθε θέμα. Στην Αρχιτεκτονική, στην Χωροταξία, στο Βιομηχανικό Σχέδιο, στα ειδικά έντυπα κλπ. Καθώς και πάνω σε κρατικές και πολιτικές πράξεις. Οι σπουδαστικές εργασίες θα δημοσιεύονται στα αντίστοιχα τμήματα. Το περιοδικό «Άνθρωπος και Χώρος» γεννήθηκε φέτος από ανάγκη. Κυκλοφορήθηκε στη διάρκεια του χρόνου που πέρασε, πήρε σχήμα και μορφή μέσα από τις ανησυχίες και τις απόψεις μιας ομάδας νέων, ανήσυχων, υπεύθυνων επιστημόνων. Υλοποιήθηκε από ανθρώπους που θα τους γνωρίσετε.
Κλείνοντας το σημείο μας, θέλουμε να τονίσουμε πως το περιοδικό μας είναι ανοιχτό για όλους, όσους έχουν «κάτι να πουν». Ανοιχτό στην συνεργασία, στην πρόταση και στην διαπίστωση.
Ανοιχτό στην επιστήμη και στο αύριο.
Ανοιχτό στον «Άνθρωπο» και στον «Χώρο» του…
Εκείνο που ζητάμε έντονα από σας είναι η συμμετοχή σας. Με κάθε τρόπο. Στείλτε μας τις απόψεις σας, ταχυδρομείστε μας τις ανάγκες σας, υπογραμμίστε τις ελλείψεις μας.
Για να φτιάξουμε όλοι μαζί κάτι καλύτερο.

Σ’ αυτό το τεύχος

Στο τεύχος αυτό δημοσιεύουμε:

  1. Το άρθρο του Νικ. Θ. Χολέβα για το έργο του αρχιτέκτονα Π.Ν. Τζελέπη, σαν πρώτο βήμα της προσπάθειας μας να σας γνωρίσουμε μια εποχή – του Μεσοπολέμου – μάλλον άγνωστη. Το έργο του Π.Ν. Τζελέπη – από τους πρωτοπόρους της «Νέας Κίνησης της Αρχιτεκτονικής» στην Ελλάδα – παρουσιάζεται με πλούσιο και ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό, που ο ίδιος άφησε στον συντάκτη του άρθρου.

  2. περίληψη του Χωροταξικού Σχεδίου, που ετοίμασε το γραφείο Δοξιάδη για την περιοχή της Πρωτεύουσας και που υποδέχτηκαν αρνητικά οι αρμόδιοι φορείς (Τ.Ε.Ε., επιστημονικοί σύλλογοι, Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Πολιτικά Κόμματα, Τύπος κ.λ.π.) τόσο για το απαράδεκτο της ανάθεσης σε ιδιωτικό γραφείο και την ανάπτυξη λαϊκής συμμετοχής, όσο και για τις συχνές εξωπραγματικές προτάσεις του για ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της σύγχρονης Ελλάδας.

Εμείς ετοιμάσαμε μια περίληψη – και με υποδείξεις υπευθύνων του γραφείου Δοξιάδη – των 800 περίπου σελίδων της δίτομης τελικής έκθεσης που παραδόθηκε στην Κυβέρνηση για να καλύψουμε το κενό αυτό της πληροφόρησης, αφήνοντας για τα επόμενα τεύχη την κριτική και το διάλογο.

  1. Σαν ξεκίνημα για την παρουσίαση των οικοδομικών υλικών που υπάρχουν στην Ελληνική αγορά, παρουσιάζουμε το υαλόμαλλο TEL και τα κρύσταλλαPILKINGTON, προιόντα από ένα τομέα υλικών που τον τελευταίο καιρό απέκτησε μεγαλύτερη σπουδαιότητα λόγω των προσπαθειών που γίνονται να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας για την θέρμανση των κτιρίων. Τα φύλλα αυτά, που δεν είναι διαφημίσεις, θα ανανεώνονται συνέχεια ώστε να είναι ενημερωμένα και κάθε φορά και πιο πλήρη.

  2. παρουσίαση 3, σχετικών με το χώρο, βιβλίων που κυκλοφόρησαν το 1976. το κείμενο της παρουσίασης πάρθηκε από τα αντίστοιχα δελτία τύπου.

  3. ενημέρωση για διαγωνισμούς, εκθέσεις, συνέδρια που πρόκειται να γίνουν.

  4. το λεύκωμα μας, Άνθρωποι και Χώροι…, είναι σ’ αυτό το τεύχος του αρχιτέκτονα Γιώργου Λιακούτσου, του οποίου είναι επίσης και τα σκίτσα που συνοδεύουν τους τίτλους διαγωνισμοί, συνέδρια, εκθέσεις. Στο επόμενο τεύχος θα αφιερώσουμε τις περισσότερες σελίδες στην παρουσίαση κτιρίων.

Back to Top