Συντήρηση και αναβίωση παραδοσιακών κτιρίων

Έκδοση Τ.Ε.Ε. – Τμήμα Μαγνησίας University Studio Press Θεσσαλονίκη 1982 σελ. 434
Ο τόμος αυτός περιέχει τα πρακτικά του Διεθνούς Συμποσίου για τη Συντήρηση και Αναβίωση Παραδοσιακών Κτιρίων και Συνόλων που οργανώθηκε στο Βόλο τον Σεπτέμβριο του 1981 από το Τμήμα Μαγνησίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, με τη συνδρομή της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. και του Βρετανικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης. Την οργανωτική επιτροπή του Συνεδρίου αποτελούσαν ο καθηγ. Θ. Ι. Αργυρόπουλος, ο καθηγ. Γ. Λάββας, ο J. Potts διευθυντής του Βρετ. Συμβουλίου Θεσ / νίκης, ο καθηγ. Ι. Τριανταφυλλίδης και ο Α. Τσαλαπάτας, πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. Μαγνησίας. Την επιμέλεια της έκδοσης του τόμου είχε ο υφηγ. Α. Μ. Κωτσιόπουλος και η αρχιτέκτων – αναστηλώτρια Α. Ξεναρίου Μανασσή.
Ο τόμος περιέχει 22 εισηγησεις. Εισηγητές είναι οι Θ. Αργυρόπουλος, Σ. Σαμουήλ, Α. Κωτσιόπουλος, Α. Ξανθόπουλος, Ν. Χολέβας, Μ. Βαλασσά, D. Atwell, Α. Ξεναρίου – Μανασσή, Γ. Λάββας, Δ. Χριστοφιλόπουλος, Τ.Ε.Ε. (Λ. Ιωαννίδου), Ι. Δημακόπουλος, Π. Θεοχαρίδης, C. Lang, D. Atwell, Ι. Τριανταφυλλίδης, Τ.Ε.Ε. (Δ. Τσιαπραλής), Κ. Αντωνίου – Π. Θεοχαρίδης, Σ. Στεφάνου – Χ. Σιαξαμπάνη – Στεφάνου, Σ. Αγγελούδη, Τ.Ε.Ε. (Π. Θεοχαρίδου), Ι. Παυλίδης. Περιέχει ακόμη και το σύνολο της συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης που ακολούθησε.
Η διεθνής αυτή συνάντηση του Βόλου και κατ’ επέκταση και ο τόμος που κυκλοφόρησε εκφράζουν, μέσα από τις εμπειρίες και τις προτάσεις που περιέχουν, την αγωνία απέναντι στην ζοφερή προοπτική της καταστροφής της παραδοσιακής μας κληρονομιάς και απέναντι στην υποκατάσταση της από «νεοπαραδοσιακά» υποκατάστατα που διεστρεβλώνουν περισσότερο το νόημα της. Παράλληλα, όμως, εκφράζουν και την ελπίδα για μια νέα πολιτική βούληση που θα κατορθώσει να δράσει θετικά ενάντια στις μέχρι τώρα απώλειες και καταστροφές του παραδοσιακού μας δυναμικού. 

Πάνου Σταθακόπουλου
ΝΕΕΣ ΠΟΛΕΙΣ
Οργανωμένη δόμηση στη Γαλλία εκδόσεις Καραγκούνη

Μια πλήρης ανάλυση της οργανωμένης δόμησης στη Γαλλία, με μια σύντομη τοποθέτηση για τον υπόλοιπο κόσμο.
Τα θεσμικά, οικονομικά, κοινωνικά, αρχιτεκτονικά και πολιτικά προβλήματα. Μια προσπάθεια γενικής κριτικής και αξιολόγησης για το σημαντικότερο θέμα που αντιμετωπίζει η κοινωνία στο τέλος του 20ου αιώνα. Το πρόβλημα του κτιστού πλαισίου και του περιβάλλοντος, συνδεδεμένο με την επιθυμία μιας καλύτερης κοινωνικής ζωής.
Το βιβλίο έχει πλούσια κάλυψη σε φωτογραφίες και σχέδια από «Νέες Πόλεις» και παραρτήματα με τις σημαντικότερες ευρωπαϊκές Νέες Πόλεις και οικισμούς που εξελίχθηκαν σε Νέες Πόλεις, Πίνακα όρων, και Βιβλιογραφία.
Ο Πάνος Σταθακόπουλος είναι επιμελητής της Αρχιτεκτονικής σχολής του Α. Π. Θεσσαλονίκης.

Κ. Κότσαλη – Παπαδημητρίου
ΜΥΘΗΜΝΑ

Η «Μύθημνα» της αρχιτέκτονος Κατερίνας Κοτσαλή – Παπαδημητρίου, είναι ένας αξιόλογος οδηγός που ξεχωρίζει ανάμεσα στους τόσους άλλους που κατακλύζουν την αγορά του είδους. Το καλογραμμένο κείμενο και η ωραία εικονογράφηση του, ταιριασμένα με ιδιαίτερη φροντίδα και επιμέλεια, δίνουν στον αναγνώστη ζωντανή την εικόνα του Μολύβου και των ανθρώπων του σε μια αδιάσπαστη συνέχεια από τη θαμπή μυθική εποχή ως την ταραγμένη εποχή μας. Με οδηγό αυτό η συγγραφεύς συμβάλλει θετικά στην γεωγραφική θεώρηση του οικισμού, όπως τη θέλει η σύγχρονη επιστήμη.
Το βιβλίο εκδόθηκε από το Δήμο Μυθήμνας και κυκλοφορεί στα αγγλικά και γαλλικά. ֡

Back to Top