Η Aρχιτεκτονική τοπίου δίνει αξία στο ακίνητο

Μία από τις λίγες βελτιώσεις που όχι μόνο έχει άμεση αξία αλλά προσθέτει διαχρονική αξία του ακινήτου σας, είναι η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου. Η αμερικανική ένωση των Αρχιτεκτόνων Τοπίου (ASLA) συστήνει στους ιδιοκτήτες σπιτιών να επενδύουν το 10 τοις εκατό της συνολικής αξίας, στον κήπο ή το τοπίο που περιβάλει το κτιριακό μέρος της ακίνητης περιουσίας τους. Ακόμα και ο γνωστός οικονομολόγος τοπίου, JohnHarris αναφέρει χαρακτηριστικά πως η σωστή διαμόρφωση του τοπίου μπορεί να προσθέσει μέχρι και 28% στη συνολική αξία του σπιτιού. Τώρα φανταστείτε μια όμορφη διαμορφωμένη περιουσία, έτοιμη να εισαχθεί στην αγορά. Ένα διαμορφωμένο από επαγγελματίες ακίνητο είναι ένα σίγουρο εισιτήριο για μια γρήγορη μεταπώληση!

Τι εξασφαλίζει την συμφωνία; 

H Aρχιτεκτονική τοπίου δεν είναι μόνο μια επένδυση φύτευσης. Είναι μια επένδυση στην πρώτη εντύπωση που θα αφήσετε στους ανθρώπους. Ο εξωτερικός χώρος του σπιτιού είναι ο πρώτος χώρος που βλέπουν οι πελάτες, οι γείτονες, οι επισκέπτες, ακόμα και οι περαστικοί. Το ερώτημα είναι, τι θέλουν να δουν οι άνθρωποι; Έναν εκλεπτισμένο σχεδιασμό, το πρώτο και κυριότερο, κάτι το μοναδικό για να απολαύσουν! Επιπλέον, ένας καλά σχεδιασμένος εξωτερικός χώρος, με προσοχή στην λεπτομέρεια και την συντήρηση υποδηλώνει την φροντίδα που έχει δείξει κάποιος ακόμα και στο εσωτερικό χώρο του.

Photo credits Alexandros Oikonomidis

Απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία για να αποτρέψετε το χάος 

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουν οι άνθρωποι είναι η έλλειψη σχεδίου διαμόρφωσης του περιβάλλοντα χώρου. Ιδιώτες συχνά αποφασίζουν να φυτεύσουν ένα δέντρο… μετά από λίγα χρόνια να προσθέσουν μερικά παρτέρια… αργότερα ίσως μερικούς θάμνους… και μετά ίσως άλλο ένα δέντρο. Ένα κατακερματισμένο τοπίο που τα τμήματά του δεν ενώνονται οργανωμένα και αφήνει μια κακή εντύπωση!

Ένας Αρχιτέκτονας τοπίου μπορεί να συνεργαστεί με τον πελάτη για να δημιουργήσει ένα λεπτομεριακό σχέδιο πριν υπάρξει ακόμα το τοπίο. Η εργασία του ξεκινά με την εξέταση των περιοχών βελτίωσης –αίθρια, συμπληρωματικές φυτεύσεις, φωτισμός. Με τη χρήση των γνώσεων από την βοτανική, την κηπουρική, του σχεδιασμού, καθώς και της αξιολόγησης της αξίας του ακινήτου, του εδάφους και της άρδευσης, οι αρχιτέκτονες τοπίου καταφέρουν να εντάξουν τον φυσικό κόσμο και να αναδείξουν όλη την έκταση της περιουσίας. Για παράδειγμα, ένας καθαρός και εκλεπτυσμένος σχεδιασμός αναδεικνύει τον επαγγελματισμό μιας κλινικής ή ενός δικηγορικού γραφείου, επιτρέποντας σε μια επιχείρηση ή ένα ακίνητο να ξεχωρίζει μεταξύ των ανταγωνιστών.

Συνεργασία με αρχιτέκτονες 

Οι σχεδιαστές και οι αρχιτέκτονες τοπίου θα πρέπει να συμμετέχουν μαζί με τον αρχιτέκτονα από τα πρώτα στάδια της σχεδιαστικής διαδικασίας. Προγραμματίζοντας τον σχεδιασμό του υπαίθριου χώρου σε συνάρτηση με τον κτιριακό σχεδιασμό, εξασφαλίξει μια ολιστική εικόνα και καλύτερη οργάνωση σε ένα έργο. Οι πελάτες θα απολαμβάνουν μια καλύτερη εμπειρία μέσα και έξω από το κτίριο, ένα μοναδικό αποτέλεσμα και μια σημαντική εξοικονόμηση κόστους. Το κλειδί για ένα επιτυχημένο έργο που έχει τη δυνατότητα δημιουργίας αυτής της εκπληκτικής ονειρικής εικόνας, είναι να σκεφτούμε τα πάντα μέσω της συνεργασίας. Η συνεργασία όχι μόνο βοηθάει να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του πελάτη, αλλά εξυψώνει τους στόχους του.

Μια πρώτη θετική εντύπωση μπορεί να σημαίνει τη διαφορά μεταξύ ενός πελάτη από έναν περαστικό που οδηγεί μπροστά ή που σταματά για να κοιτάξει πιο προσεκτικά.

Ακριβώς όπως, έχει σημασία για εσάς να κάνετε μια καλή εντύπωση όταν συναντάτε κάποιον για πρώτη φορά, αν δώσετε λίγη προσοχή στον εξωτερικό χώρο του ακινήτου σας μπορείτε να πολλαπλασιάσετε τους ανθρώπους που επιστρέφουν σε εσάς.

Αλήθεια, ξέρετε τι σκέφτονται οι άνθρωποι για το εξωτερικό μέρος του ακινήτου σας ή της επιχείρησής σας; Πώς θα θέλατε να το βλέπουν;


Vita Verde
Eurotech building
13 km Thessalonikis – Moudanion, Thermi
57001, P.O. Box 60-364
T: +30 2310 844846
www.vitaverde.gr

Back to Top