Under: Το πρώτο υποβρύχιο εστιατόριο της Ευρώπης

Το πρώτο υποβρύχιο εστιατόριο στην Ευρώπη -και συγκεκριμένα- στο χωριό Baly της Νορβηγίας αναμένεται να ανοίξει στις αρχές του 2019.

Το έργο έχει αναλάβει η νορβηγική αρχιτεκτονική εταιρεία Snohetta, που έχει σχεδιάσει, μεταξύ άλλων, την Εθνική Λυρική Σκηνή στη Νορβηγία, αλλά και τη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο.

Οι εργασίες κατασκευής του εστιατορίου θα ξεκινήσουν τον Φεβρουάριο του 2018.

Θα ονομάζεται «Under» και θα βρίσκεται πέντε μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Οι τοίχοι του θα χτιστούν έτσι, ώστε να αντέχουν ακόμα και τις πιο ακραίες συνθήκες στη θάλασσα.

Το όνομα του πρότζεκτ δεν είναι τυχαίο καθώς η λέξη «Under» εκτός από το ότι μας παραπέμπει στο ότι το οικοδόμημα βρίσκεται πέντε μέτρα κάτω από την επιφάνεια του νερού, στα νορβηγικά σημαίνει «θαύμα».

Το εστιατόριο θα έχει χωρητικότητα 100 ατόμων και θα αποτελείται από τρία επίπεδα: μια γκαρνταρόμπα για τα πανωφόρια των πελατών, ένα μπαρ για σαμπάνια και την αίθουσα γεύματος. Επιπλέον, το εστιατόριο θα λειτουργεί και ως ερευνητικό κέντρο για τη θαλάσσια ζωή.

Ο αρχιτέκτονας Rune Grasdal τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό οι επισκέπτες να νιώσουν ασφάλεια και να μην τους πιάσει κλειστοφοβία. Για να επιτευχθεί αυτό πάρθηκαν τα κατάλληλα μέτρα, χρησιμοποιήθηκαν φυσικά υλικά, όπως το ξύλο βελανιδιάς, αλλά και καλός φωτισμός.

«Ένα από τα οφέλη του εστιατορίου είναι η σύνδεση της φύσης με τη γη. Επίσης, δίνει τη δυνατότητα να αισθανθείτε ασφαλείς κάτω από τη θάλασσα, με έναν πολύ δραματικό τρόπο αφού θα κατεβείτε περνώντας από έναν σωλήνα» ανέφερε ο αρχιτέκτονας Rune Grasdal.

«Το Under πρόκειται να προσφέρει μια εμπειρία  που εμπνέει μια αίσθηση δέους και απόλαυσης, ενεργοποιώντας όλες τις αισθήσεις – τόσο σωματικές όσο και πνευματικές» σημειώνει το νορβηγικό γραφείο.

Photos: snohetta.com